Pentru intaia oara in ultimii trei ani si jumatate, dupa momentul respingerii planului Kozak, presedintele Voronin a facut ieri o vizita la Moscova, unde s-a intalnit cu omologul sau rus, Vladimir Putin. Conform stirii difuzate de ITAR-TASS, care citeaza surse de la Kremlin, in centrul discutiilor s-au aflat "probleme cruciale ale raporturilor ruso-moldovenesti", inclusiv reglementarea conflictului transnistrean, precum si stadiul relatiilor comerciale dintre cele doua tari.

Larga autonomie pentru Transnistria, in schimbul retragerii trupelor rusesti

Cotidianul "Kommersant" scrie ca discutiile dintre cei doi lideri vor fi consacrate examinarii unui plan de normalizare a raporturilor dintre Republica Moldova si Rusia, pe care Voronin l-ar fi inmanat personal lui Vladimir Putin la 22 iulie, cu ocazia summitului informal de la Moscova al sefilor statelor CSI. Punctul de pornire pentru planul elaborat de liderul de la Chisinau l-ar reprezenta propunerea adresata Rusiei de a anunta incheierea misiunii de mentinere a pacii in Transnistria si retragerea trupelor sale din zona. In acest caz, Voronin s-ar obliga sa dea in mod public o inalta apreciere eforturilor intreprinse de Moscova, incepand din anul 1992, in directia reglementarii conflictului transnistrean, renuntand, in schimb, la ideea inlocuirii trupelor rusesti cu forte internationale de mentinere a pacii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.