Discursul presedintelui Traian Basescu, de apropiere fata de cauza moldoveana, pare sa dea roade. Seful statului moldovean, Vladimir Voronin, a declarat in sfarsit public ca doreste ca Romania sa se implice in negocierile privind solutionarea problemei transnistrene, alaturi de OSCE, Ucraina si Rusia. "De ce nu tara vecina a noastra, Romania, care este deja in apropierea aderarii la Uniunea Europeana, si noi o sa avem acest statut de tara vecina a Uniunii Europene, sa nu fie si ea introdusa in componenta acelora care duc tratativele?", s-a intrebat retoric Voronin intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera.

De asemenea, presedintele moldovean si-a exprimat convingerea ca relatiile dintre Republica Moldova si Romania se vor imbunatati. Incantat dupa vizita din ianuarie a presedintelui roman Traian Basescu la Chisinau, seful statului moldovean spera ca tara sa sa poata miza pe sprijinul Bucurestiului in procesul de apropiere fata de Uniunea Europeana si fata de organismele occidentale in general. Intre timp, presedintele Voronin pare sa mai fi inmuiat tonul la adresa Tiraspolului, ridicand restrictiile de calatorie pentru diplomatii care doresc sa viziteze Transnistria. Autoritatile moldovene informasera luna trecuta diplomatii si reprezentantii organizatiilor straine ca trebuie sa ceara permisiunea guvernului de la Chisinau inainte de a intra in regiunea separatista Transnistria. Desi Rusia a protestat impotriva acestor masuri, afirmand ca acestea afecteaza eforturile de solutionare a problemei transnistrene, pana zilele trecute administratia de la Chisinau nici nu a vrut sa auda, ceea ce face cu atat mai ciudata revenirea asupra propriilor hotarari. Ministerul de Externe moldovenesc si-a motivat totusi actiunea prin necesitatea asigurarii desfasurarii unor alegeri libere, corecte si transparente pe intreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin organizarea unei monitorizari internationale active a Zonei de Securitate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.