Noul prim ministru al Ucrainei, Victor Ianukovici, a anuntat ca doreste sa restabileasca bunele relatii cu Rusia.

Afirmatia a fost facuta intr-un interviu acordat ziarului rus Rosiiskaia Gazeta, la o zi dupa numirea sa in functie de catre presedintele Victor Iuscenko.
Noul premier ucrainian a declarat ca doreste sa puna capat disputelor cu Rusia in privinta pretului gazelor naturale livrate de Gazprom, precum si celor provocate de dorinta Ucrainei de a deveni membra NATO.

Domnul Ianukovici a declarat ziarului Rosiiskaia Gazeta ca nu trebuie suspendat acordul incheiat cu Rusia in privinta pretului gazelor si ca orice neintelegeri trebuie rezolvate prin negocieri.
Premierul ucrainian a mai comentat si faptul ca dorinta Ucrainei de a adera la Alianta Nord Atlantica a infuriat Rusia. El a anuntat ca aceasta chestiune va fi transata printr-un referendum si a precizat ca a incheiat un acord in acest sens cu presedintele Victor Iuscenko. Premierul Ianukovici a mai adaugat ca majoritatea ucrainienilor se opun aderarii la NATO.
Interviul din ziarul rus, Rosiiskaia Gazeta, survine la scurt timp dupa numirea sa in functia de prim ministru - la capatul unei crize politice care a durat patru luni.

Victor Ianukovici - cu vederi pro-ruse - revine astfel pe scena politica dupa ce a fost rasturnat de la putere in urma Revolutiei Portocalii din 2004.
Vineri, cand a confirmat in Parlament numele noului prim ministru, presedintele Iuscenko a tinut sa precizeze ca politica Ucrainei nu se va modifica:
Constitutia - a spus presedintele reformist al Ucrainei - "nu-i permite presedintelui sa schimbe persoana propusa pentru functia de prim ministru. Dar sunt sigur ca-mi da dreptul sa cer continuarea actualului curs politic", a precizat presedintele Iuscenko.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.