Mai multe persoane si-au pierdut viata in urma atacurilor cu racheta lansate de Hezbollah asupra nordului Israelului.

Martori oculari au declarat ca organizatia militanta libaneza a lansat un tir de atacuri asupra orasului Kiryat Shmona si a altor zone din apropierea granitei cu Libanul. Si Israelul a continuat raidurile asupra Libanului, ucigand mai multe persoane.

Reactia israeliana

Un purtator de cuvant al serviciului de ambulanta israelian a declarat ca atacurile lansate duminica de Hezbollah asupra Israelului au fost cele mai grave de cand a inceput conflictul in Liban.

Hezbollah a lansat peste 3000 de rachete asupra Israelului de la inceputul conflictului.
Artileria israeliana a raspuns lansand atacuri in sudul Libanului.

Campania israeliana in Liban a inceput acum trei saptamani in urma capturarii a doi soldati israelieni de catre gruparea militanta libaneza Hezbollah.

Rezolutie ONU

Pe fondul violentelor care continua, Organizatia Natiunilor Unite redacteaza un proiect de rezolutie prin care cere gruparii Hezbollah sa puna capat atacurilor asupra Israelului, solicitand in acelasi timp si Israelului sa inceteze ofensiva militara in Liban.

E posibil ca ONU sa voteze rezolutia luni sau marti.
Ministrul american de externe, Condoleezza Rice a subliniat ca rezolutia nu va aduce o incetare imediata a violentelor in regiune.

"Probabil ca violentele nu vor inceta definitiv dar confruntarile pe scara larga care afecteaza atat de rau poporul libanez, pe cel israelian, ofensiva militara…e important ca acestea sa inceteze. E un prim pas si apoi vom trece la o doua rezolutie si la formarea unei forte internationale de pace care sa ajute guvernul libanez sa-si impuna autoritatea in tara", a declarat Condoleezza Rice.

Ea a precizat ca nici Statele Unite nu doresc ca fortele israeliene ramana permanent in Liban.
Administratia americana a anuntat ca presedintele George Bush e multumit de modul cum a fost formulata rezolutia dar o serie de oficiali libanezi au criticat faptul ca documentul nu cere Israelului si sa se retraga din sudul Libanului.

Mai multi oficiali de rang inalt israelieni s-au declarat in general multumiti de textul rezolutiei.
Ministrul de justitie israelian a declarat ca rezolutia e buna pentru Israel dar ca tara sa trebuie sa continue eforturile pentru a-si atinge scopurile militare


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.