LONGEVITATE. Orasul Zhongxiang, situat in provincia chineza Hebei, este cunoscut pentru longevitatea locuitorilor sai. Aici traiesc 71 de "ultracentenari", dintr-o populatie de 1,05 milioane de locuitori, iar 946 de persoane au peste 90 de ani. Este unul dintre orasele lumii cu cel mai ridicat nivel al sperantei de viata.

Longevitatea, fertilitatea, dar si absenta bolilor degenerative in randul bastinasilor din Zhongxiang a atras atentia specialistilor de la Institutul National de Cercetari din Aging. Observatiile facute pe multi dintre centenari au dus la concluzia ca longevitatea locuitorilor nu este de natura genetica, ci se datoreaza unui stil de viata sanatos, bazat pe efort fizic constant, o viata de familie armonioasa si o alimentatie pe baza de vegetale, in special soia. La 106 ani, Li Fengsheng spala, coase si face curatenie singura in gospodarie. Asemenea multor centenari din Zhongxing, bea cu mare placere la micul dejun un pahar de lapte de soia, cunoscut pentru valorile sale medicale si nutritive.

Zhang Juxiang are 105 ani si lucreaza, alaturi de fiica sa, in varsta de 70 de ani, la o bacanie din oras. Nici barbatii nu sunt mai putin activi decat femeile centenare. Yan Chungan (foto) are 103 ani. Pana la 70 de ani a lucrat intr-un aeroport. Zece ani mai tarziu, s-a angajat intr-un centru silvic, iar la 90 de ani si-a pus pe picioare propria ferma. Longevitatea sa este rezultatul fericit al unei alimentatii sarace in carne, combinate cu exercitii fizice, practicate constant, mersul pe jos, dansul si gradinaritul.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.