Rada Suprema urma ieri sa supuna la vot candidatura lui Viktor Ianukovici la functia de prim ministru. Programata initial pentru joi seara, procedura a fost amanata pentru ieri. Motivul - chestiuni tehnice. Ieri insa, parlamentul de la Kiev si-a inceput ziua de munca rezolvand alte treburi demult abandonate.

De Ianukovici nici o vorba. Zvonuri au aparut imediat: nu e exclus ca presedintele Viktor Iuscenko sa revina asupra deciziei sale si sa retraga aceasta candidatura! Ar fi o adevarata bomba! De a carei deflagratie se va bucura imediat Iulia Timosenko (foto)! Trecuta pe planul secund al atentiei generale, "Doamna de fier" a Ucrainei a anuntat ieri ca isi va forma propriul ei guvern. In ajun, formatiunea ei politica, Blocul Iulia Timosenko (BIUT), declarase ca intra in opozitie. Ar fi pentru a treia oara in ultimele patru luni de blocaj politic cand s-ar intampla acest lucru.

De pe aceste pozitii va fi alcatuit cabinetul "alternativ". "Va fi un guvern de opozitiei in cadrul unei opozitii unite", a explicat unul din liderii BIUT, Aleksandr Turcinov. Potrivit precizarilor sale, echipa va fi compusa din deputati care nu fac parte din coalitia majoritara". In context, el a avertizat ca fractiunea BIUT nu va participa la votul candidaturii lui Ianukovici. "Ne simtim dati la o parte", a aratat el. "Nu ne intereseaza ce spune Iuscenko, justificand de ce a facut asa si nu altfel", a lansat el. Intre timp, presa de la Kiev, dar si de la Moscova, unde evenimentele din Ucraina au fost urmarite cu atentie sporita, crede ca, in realitate, Ianukovici nu va fi decat un premier de carton, de forma.

"De fapt, deciziile si hotararile le va lua Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, numarul sapte pe lista electorala a Partidului regiunilor". Cum s-a ajuns la aceasta concluzie? "Ahmetov, patronul clubului de fotbal Sahtior, a fost cel mai interesat ca Ianukovici sa-si reia fotoliul de premier", scria cotidianul "Kommersant". Posibil? De ce nu? Mai ales ca s-a vorbit de ambitiile politice ale lui Ahmetov, caruia insa nu-i place sa fie in luminile rampei. Prefera rolul de om din umbra.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.