Negocierile privind solutionarea conflictului nistrean in format extins, cu participarea Republicii Moldova, Rusiei, Ucrainei, Transnistriei, OSCE, a Uniunii Europene si a Statelor Unite, ultimele doua in calitate de observatori, continua sa fie in impas.

Ultima oara cand a avut loc o intalnire in aceasta componenta a fost in februarie. Asta inseamna ca trupele rusesti de mentinere a pacii vor ramane in regiunea nistreana atat timp cat nu va fi rezolvat conflictul transnistrean, dupa cum declara, cu putin timp in urma, ministrul apararii rus, Serghei Ivanov. In opinia sa, trupele rusesti de mentinere a pacii au preintampinat declansarea unui razboi intre Moldova si Transnistria. Cateva sute dintre acesti militari pazesc depozitul de munitii si armament de la Colbasna, o localitate in stanga Nistrului, munitii care au ramas de la fosta armata a 14-a, a mai spus ministrul rus. Potrivit lui Ivanov, armamentul greu a fost deja evacuat.

Mostenitoarele fostului KGB

Dincolo de textul diplomatic, in realitate, altele sunt interesele ce leaga strans tarile din jur. Astfel, numeroase firme transnistrene au legaturi vitale care duc spre mai multe grupuri de oameni de afaceri din Ucraina si Rusia, legate de crima organizata si de serviciile secrete, mostenitoarele fostului KGB.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.