Starea de sanatate a lui Fidel Castro starneste ingrijorare in toata lumea. Cei mai interesati de soarta lui El Lider Maximo sunt insa americanii si cubanezii din exil, care au pus pariuri pe viata lui Castro. Pronosticurile nu sunt foarte promitatoare pentru liderul de la Havana.

Pariorii cred ca decesul lui Fidel va surveni in perioada imediat urmatoare. Casele de pariuri americane ofera si posibilitatea de a paria pe internet. Oamenii din lumea intreaga isi pot da cu parerea, pe bani, despre ziua sau luna cand Fidel Castro va pleca dintre cei vii.

Potrivit primelor pariuri, cei mai multi sunt siguri ca El Lider Maximo va deceda in luna august, ceea ce a dus la impunerea unor cote scazute, de numai 3,5 la 1. Astfel, cei care pariaza 100 de dolari ca Fidel Castro moare pana la sfarsitul acestei luni, vor primi inapoi 350, daca predictia li se va adeveri.Pariorii nu prea cred in revenirea lui Fidel, cotele crescand cu cat data mortii este mai indepartata. Cei care pariaza ca liderul cubanez va muri in decembrie, beneficiaza de o cota de 6 la 1, adica vor primi 600 de dolari pentru suta pusa la bataie, daca vor avea dreptate.O mare influenta asupra cotelor si predictiilor o are faptul ca cei mai multi pariori sunt exilatii cubanezi din Maiami, oponenti ai lui Castro.

Presedintele american George W. Bush se teme de exodul de cubanezi

Casa Alba a renuntat la prudenta in care s-a mentinut de la retragerea temporara a lui Fidel Castro de la putere. Presedintele George W Bush i-a chemat pe cubanezi "sa actioneze pentru o tranzitie democratica in tara". La Havana, noul lider, Raul Castro, nu a aparut inca in public, dar regimul a intarit sistemul de aparare si securitate. Comunicatul semnat de presedintele Bush poate fi interpretat ca un apel la doborarea regimului de la Havana, dar si ca un avertisment impotriva emigrarii in masa spre Statele Unite.

Departamentul de Stat a dat o declaratie mai clara: "ii incurajam pe cubanezi sa ramana in tara, pentru a contribui la o schimbare pozitiva". Americanii se tem de un nou exod asemenea celor din 1980 si 1994, cand zeci de mii de cubanezi au debarcat in Florida dupa ce Fidel Castro a permis, temporar, emigratia pe mare.

La Havana nu sunt, deocamdata, semne de panica, dar indoielile incep sa se exprime cu voce tare. "Comitetele de Aparare a Revolutiei", organizatie de masa care acopera intreaga tara, au facut apel la vigilenta. Emigrantii anticomunisti din Florida au chemat la o "revolta militara sau civila" pentru schimbarea regimului. Dizidentii ramasi in Cuba pastreaza, insa, calmul si se asteapta doar la noi represiuni, de care au mai avut parte si in trecut.

Sora lui Fidel Castro se confeseaza

Sora lui Fidel Castro, Juanita, lupta pentru democratie, in vreme ce liderul cubanez retras de la Havana se lupta cu boala. Din Miami, locul in care a exilat-o, inca din 1963, felul diferit in care vede soarta Cubei, Juanita vorbeste despre fratele ei si despre cum ar trebui sa se schimbe lucrurile in tara sa. Nu stie, insa, multe despre starea sanatatii fratelui sau. "Ieri dimineata, am aflat ca a parasit sectia de terapie intensiva. Atat si nimic mai mult. Nu mai am nici o informatie de atunci", a declarat Juanita Castro.

Intre timp, informatiile despre starea de sanatate a lui Fidel Castro raman la fel de putine. Dinspre clinica in care e internat nu a mai plecat nici un comunicat oficial, iar fratele si inlocuitorul la putere al lui Fidel, Raul, nu a facut nici o declaratie si nici macar nu a aparut in public. Intrebata despre sentimentele pe care le incearca fata de fratele mai mare, Juanita trage linie intre legaturile de familie si convingerile politice. "Daca tin la el? Bineinteles, face parte din familia mea. E fratele meu. Ne-am despartit din motive politice, ideologice, dar asta e altceva.

Sangele apa nu se face. Legaturile dintre frate si sora, legaturile cu parintii sunt foarte puternice", a spus sora liderului cubanez. Cand vine vorba despre politica, lucrurile stau altfel. "Iubesc democratia. Lupt pentru democratie in tara mea. Si nimeni nu imi poate interpreta altfel pozitia doar pentru ca sunt sora lui. Multi merg in Cuba sa-si vada familia, nu pot sa-i condamn. Pe de alta parte, nimeni nu are dreptul sa ma condamne ca am ramas inflexibila pe pozitia mea", a sustinut Juanita Castro.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.