Se crede ca Raul a influentat, din spatele cortinei, si politica financiara a Cubei

Liderul Cubei, Fidel Castro, a declarat ca starea sa de sanatate e stabila, intr-un comunicat difuzat de televiziunea nationala.

El a fost operat in urma unei hemoragii intestinale si i-a predat puterea, temporar, fratelui sau, Raul Castro.

Ce se stie despre acesta?

Raul Castro a fost aproape jumatate de secol al doilea om in stat. Acum este presedintele Cubei.

El are 75 de ani si a stat dintotdeauna in umbra fratelui sau mai mare, Fidel, fiind cu un cap mai scund decat el si neavand charisma si verva oratorica a acestuia.

Raul a fost desemnat oficial succesor al lui Fidel Castro la un congres al Partidului Comunist din octombrie 1997. Unii spun ca Raul este mai extremist decat Fidel Castro.

Raul s-a imprietenit cu Che Guevara, cu care i-a facut cunostinta si lui Fidel Castro

Fratele liderului cubanez s-a nascut in 1931, cel mai tanar dintre cei trei frati ai familiei.

La 24 de ani a participat in tentativa esuata de indepartare a regimului Fulgencio Batista, drept pentru care a stat in inchisoare aproape doi ani, alaturi de Fidel Castro.

Cand au fost eliberati, cei doi au plecat in Mexic pentru a pregati nava Granma pentru o expeditie revolutionara in Cuba, la sfarsitul anului 1956. Se crede ca in acest rastimp, Raul s-a imprietenit cu Che Guevara, cu care i-a facut cunostinta si lui Fidel Castro.

La revenirea in Cuba, banda de revolutionari a dus un raboi de gherila din muntii Sierra Maestra, indepartand de la putere in cele din urma regimul Batista in 1959.

Se crede ca Raul a influentat, din spatele cortinei, si politica financiara a Cubei. Dar in iunie el a indicat ca e cel mai probabil ca tara sa aiba o conducere colectiva, prin Partidul Comunist, dupa moartea fratelui sau.

Se crede ca Raul a influentat, din spatele cortinei, si politica financiara a Cubei

Analistii au opinii diferite in privinta lui Raul Castro ca lider al Cubei. Unii cred ca va fi un lider mult mai radical, citand un comentariu facut de Fidel Castro acum aproape 10 ani, care a spus "in spatele meu sunt altii mult mai radicali ca mine".

Altii sunt insa de parere ca Raul Castro va duce tara pe drumul tranzitiei catre un comunism mai de piata.

Dar exista si o a treia categorie care spun ca, la cei 75 de ani pe care ii are, Raul Castro va fi lider pentru putin timp si deci impactul presedintiei sale va fi limitat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.