Sperantele de incetare a focului in sudul Libanului au fost din nou spulberate. La nici o zi dupa ce Tel Avivul acceptase suspendarea raidurilor aeriene pentru 48 de ore, avioanele israeliene au reluat ofensiva aproape de granita cu Siria, unde au fost localizate militiile Hezbollah. Nici rachetele militiilor siite nu au contenit sa cada in nordul Israelului. La aprobarea Cabinetului de securitate, armata israeliana continua ofensiva terestra din Liban pana la fluviul Litani.
"Trebuie sa ne pregatim pentru durere, lacrimi si sange", a spus premierul israelian Ehud Olmert, avertizand ca in urmatoarele zile este exclusa o incetare a actiunilor militare. Potrivit oficialilor de la Tel Aviv, armata israeliana are nevoie de inca zece zile pentru a indeparta militiile Hezbollah de la granita cu Libanul. Pentru aceasta, numarul trupelor terestre israeliene in Liban va fi dublat.

Tel Avivul, pregatit pentru un schimb de prizonieri
Potrivit cotidianului "Haaretz", premierul israelian ar fi dispus sa faca schimb de prizonieri cu Hezbollah, informatie neconfirmata insa oficial. In 2004, Tel Avivul a predat 400 de palestinieni si 23 de libanezi in schimbul a patru corpuri neinsufletite ale unor militari israelieni rapiti. Totodata, premierul Olmert i-a cerut omologului britanic, Tony Blair, "o forta militara internationala de interpunere eficienta", ca o conditie esentiala pentru incetarea conflictului. Pe de alta parte, presedintele american George W. Bush a declarat ca "deocamdata nu vor fi trimise trupe in Liban", iar avioanele cargo ale SUA, care se presupune ca duceau arme Israelului, au fost ieri intoarse din drum.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.