Pentru prima oara in 48 de ani, Cuba va fi condusa cel putin pentru citeva saptamini, de catre altcineva decit Fidel Castro: fratele lui, Raul.

Intr-o declaratie facuta la televiziunea nationala luni seara de catre asistentul sau personal, Fidel Castro, presedintele Cubei, afirma ca se afla internat ca urmare a unei proceduri chirurgicale, cauzata de singerari in zona intestinala. Declaratia nu a precizat gravitatea bolii de care sufera Castro si perioada estimata a absentei. De asemenea, nu s-au facut remarci la adresa felului in care a decurs operatia, aceasta cel mai probabil survenind la sfirsitul saptaminii trecute.

Fratele la conducere

Ca urmare a saptaminilor prelungite de spitalizare si recuperare, el Lider Maximo a decis sa predea cirma puterii in Cuba fratelui sau, Raul Castro. Este pentru prima data de-a lungul guvernarii sale de 48 de ani cind Castro paraseste scaunul prezidential. Fratele sau, in virsta de 75 de ani, este in prezent ministrul apararii in Cuba.

Festivitati aminate

In anuntul facut la televiziune, se specifica si ca sarbatorirea zilei sale de nastere pe 13 august, cind Castro va implini 80 de ani, va fi aminata pentru 2 decembrie, cind se implinesc 50 de ani de la inceputul miscarii revolutionare.

Cauza bolii a fost declarata a fi "stresul extrem" survenit in urma programului incarcat si a vizitelor intreprinse de Castro in Argentina si estul Cubei in ultima perioada. Anuntul a dus la redeschiderea discutiilor privind starea de sanatate a longevivului conducator si asupra posibililor succesori.

Fidel Castro a aparut in ultimele saptamini obosit si fragil, asta dupa ce anul trecut un raport CIA anunta ca el sufera de boala Parkinson, lucru dezmintit vehement de autoritatile cubaneze. Primul incident serios de sanatate a fost in 2001 cind, in timpul unui discurs prelungit in arsita soarelui, presedintele Cubei a lesinat.

Miracolul Castro

Anuntul a facut vilva in comunitatea cubaneza, in special in cea din Miami, Statele Unite. Aici cubanezii au iesit pe strazi si s-au bucurat de "miracol". O cubaneza a declarat: "Ma rog lui Dumnezeu sa ne dea un miracol si sa lase omul sa moara".

Strazile din Havana au parut mult mai linistite, sanatatea si eventualul deces al lui Castro fiind un subiect tabu, asa cum a ramas pina in ziua de astazi.

Cariera legendara

1926, 13 august, se naste la Biran, in provincia Holguin, Fidel Alejandro Castro Ruz

1950: licentiat in studii juridice. Adopta o platforma nationalista, care cerea justitie si echitate sociala.

1953: impreuna cu un grup de militanti si fratele sau, Raul, ataca trupele presedintelui de atunci al statului, generalul Fulgencio Batista. Este prins, arestat, dar reuseste sa fuga in Mexic, unde il cunoaste pe Ernesto Che Guevara.

1956: Fidel, Raul, "El Che" si alti 80 de revolutionari se reintorc in Cuba. Desi aproape 60 din militanti sint masacrati de trupele lui Batista, Castro reuseste in doar trei ani sa puna pe picioare o retea nationala de insurgenta.

1959, 1 ianuarie: preia puterea. Ulterior devine liderul partidului comunist si este proclamat presedinte.

1961: invazia SUA in Golful Porcilor are drept scop inlaturarea sa de la putere.

1962: Criza Rachetelor, momentul de virf al Razboiului Rece - Castro ii permite lui Hrusciov sa amplaseze rachete militare pe teritoriul cubanez, SUA si URSS ajung la un pas de o noua conflagratie mondiala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.