Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat in favoarea interzicerii fumatului in cladiri publice. Afirmatia a fost facuta intr-un interviu acordat publicatiei "Bild am Sonntag". Nu este nimic batut in cuie. Dar nicio vorba aruncata la intamplare. Este o tatonare de teren, o luare de puls. Cum va reactiona opinia publica?

"Intotdeauna am recomandat ca trebuie sa avem sensul masurii in cazul unor astfel de restrictii, dar gasesc absolut legitima solicitarea de interzicere generala a fumatului in edificii publice", a explicat Merkel, alegandu-si cu grija fiecare cuvant. Problema trebuie insa rezolvata. Iar Merkel spera ca pana la sfarsitul anului sa fie luata o decizie.

"Pentru mai buna protectie a nefumatorilor", dupa cum s-a exprimat cancelarul german. "Am constatat ca, in tarile vecine noua, libertatile civile nu au avut cu nimic de suferit odata cu aplicarea acestor masuri stricte. Si cand spun asta am in vedere Irlanda, Italia sau Olanda", a subliniat Merkel. Problema este insa ca in Germania o decizie de interzicere sau nu a fumatului in scoli, universitati, institutii spitalicesti sau birouri municipale revine Landurilor si municipalitatilor.

Pe de alta parte, proprietarii de restaurante, baruri si discoteci sunt liberi sa adoptate o hotarare proprie. Si, potrivit studiilor intreprinse, a concluziilor desprinse din sondajele de opinie, doritorii de a se supune noilor norme nu sunt foarte multi. Concret, conform datelor federatiei germane a patronilor de hoteluri si localuri, doar 30 la suta din acestea ofera zone pentru nefumatori. In orice caz, sustin analistii, daca doamna Merkel a deschis subiectul, inseamna ca foarte curand va demara o ampla munca de propaganda.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.