Mexicul este scena unor ample proteste de strada organizate de marele invins in alegerile prezidentiale din 2 iulie, stangistul Lopez Obrador. Acesta acuza fraude masive in cadrul procesului electoral si cere renumararea tuturor voturilor.

Autoritatile mexicane au declarat ca se confrunta cu cele mai mari demonstratii din istoria tarii. Aproximativ 1 milion de adepti ai stangii si sustinatori ai lui Obrador s-au adunat, pentru a treia oara in ultimele saptamani, in piata Zocalo din Mexico City, una dintre cele mai mari din lume.

De data acesta insa multimea pare determinata sa continue actiunea pana cand voturile vor fi renumarate. Daca va fi asa, capitala mexicana va fi practic paralizata vreme de mai multe saptamani. Lopez Obrador, fost primar al capitalei mexicane, a promis in campania electorala ajutoare sociale pentru saraci, refacerea infrastructurii si programe guvernamentale care vor aduce prosperitate tarii.

Castigatorul alegerilor, Felipe Calderon, il acuza pe Obrador de santaj si de faptul ca profita de popularitatea in randul populatiei modeste a Mexicului. Alegerile din 2 iulie au divizat Mexicul. Adversarul lui Obrador, Felipe Calderon, a castigat la mai putin de un procent fotoliul prezidential, avand doar 240.000 de voturi avans. Un tribunal mexican investigheaza plangerea depusa de Lopez Obrador in vederea renumararii voturilor. Observatorii internationali prezenti la alegeri au declarat insa ca nu au fost semnalate fraude semnificative.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.