Liderul palestinian Mahmud Abbas si premierul israelian Ariel Sharon au anuntat incetarea violentelor intre israelieni si palestinieni, in cadrul unor declaratii separate date la finalul intilnirii de la Sharm-el-Sheik, in Egipt. Summit-ul, considerat un eveniment istoric datorita implicatiilor sale, este prima reuniune israelo-araba din ultimii patru ani, fiind plasata sub egida presedintelui egiptean Hosni Mubarak si a suveranului iordanian Abdallah al II-lea. In ciuda sperantelor exprimate de autoritatile egiptene, cei doi lideri nu au adoptat o declaratie comuna la finalul intrevederii, dar au facut separat anunturi concordante.
"Am cazut de acord, impreuna cu premierul Ariel Sharon, sa punem capat tuturor actelor de violenta impotriva israelienilor si palestinienilor", a declarat Abbas, al carui anunt a fost transmis in direct de mai multe posturi de televiziune. "Calmul pe care teritoriile noastre il vor cunoaste incepind din aceasta zi semnaleaza debutul unei noi ere, un inceput pentru pace si speranta", a adaugat acesta. "Israelul va inceta operatiunile militare impotriva palestinienilor de oriunde", a delcarat la rindul sau premierul Sharon, adaugind ca tara sa va elibera sute de detinuti palestinieni. El a mai precizat ca a acceptat sa transfere responsabilitatea sectoarelor palestiniene, aluzie la mai multe orase din Cisiordania unde vor fi desfasurati membri ai fortelor palestinene de securitate, cum a fost cazul in Fisia Gaza.

Final amical

Desi cei doi lideri nu au adoptat o declaratie comuna la finalul intrevederii, reuniunea s-a terminat intr-o nota degajata, premierul Ariel Sharon invitindu-l pe Mahmud Abbas sa-i faca o vizita "foarte curind" la ferma sa din desertul Negev, din sudul Israelului. Anuntul a fost facut de catre purtatorul de cuvint al lui Sharon, Raanan Gissin, care si-a exprimat speranta ca cei doi lideri se vor intilni si la Ramallah, in Cisiordania, "capitala politica" a Autoritatii palestiniene.

Exces de optimism

Specialistii in Orientul Mijlociu avertizeaza cu privire la excesul de optimism dupa anunturile facute de Ariel Sharon si Mahmoud Abbas, care intervin la mai bine de patru ani dupa declansarea celei de-a doua Intifade si dupa multe sperante spulberate. "Am invatat ca pe pamintul Profetului nu e prea bine sa te lasi prada profetiilor. Cu-atit mai mult cu cit experienta ne-a aratat ca a ne avinta prea repede in starea de euforie ne poate rezerva multe surprize", spune Eytan Haber, fost consilier al premierului asasina Yitzhak Rabin.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.