Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, si-a facut un costisitor cadou de ziua lui de nastere: contracte de armament in valoare de... 3 miliarde de dolari. De trei ori mai mult decat suma propusa initial sa fie cheltuita in acest sens in Rusia. Este vorba de avioane Su-30 MK2, de elicoptere, rachete de croaziera Top-M1, ba chiar un submarin din clasa Amur. In orice caz, asa anunta ieri cotidianul moscovit "Vedomosti".

Sosit miercuri la Moscova, dupa o escala la Minsk, presedintele venezuelean a fost primit ieri la Kremlin de Vladimir Putin. Intrevedere pe care a dorit sa o prefateze cu un discurs acuzator la adresa SUA. "Cel mai mare pericol existent in lume il constituie imperiul Statelor Unite. Este un gigant obtuz si orb, care nu intelege lumea, nu intelege drepturile omului, nu intelege istoria si cultura omenirii", a lansat liderul de la Caracas in stilu-i traditional.

"Ma duc acum la Kremlin, pentru a semna o serie de documente, de mare insemnatate in domenii precum energia, securitate si aparare", a anuntat Chavez dupa dezvelirea, in capitala rusa, a unui monument dedicat lui Simon Bolivar. Ajuns la destinatie, el i-a multumit presedintelui Putin pentru ca Moscova a eliberat Venezuela de blocada. "A fost un moment cand avioanele noastre F-16 nu puteau sa zboare din lipsa de piese de schimb sau pentru ca erau detectate de radare... Acum avem Kalasnikov", a spus el. Pentru ca imediat sa salute extinderea colaborarii energetice cu Rusia, fapt subliniat si de gazde. "Imi face placere sa aud ca societatile si companiile noastre cauta impreuna solutii in acest domeniu al resurselor energetice", a aratat Putin, care a acceptat intalnirea cu Hugo Chavez, in pofida semnalelor negative din Occident.

In opinia cotidianului "The Wall Street Journal", consolidarea relatiilor Rusiei cu Venezuela reprezinta un exemplu de siguranta de sine in politica externa a Kremlinului. "Fortele motrice ale acestei convingeri le reprezinta nemultumirea tot mai accentuata fata de pozitia SUA in lume si economia in plina renastere pe fondul valului de petro-dolari. Moscova cultiva legaturi cu Beijing si incearca sa promoveze o politica proprie in Orientul Mijlociu, restaurand relatii cu state ostile Americii, precum Siria".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.