Pentru ca fondurile alocate nu au fost corect folosite in cadrul PAC - politica agricola comuna, Comisia europeana vrea banii inapoi. Este vorba de 161,9 milioane de euro, iar tarile-membre vizate sunt Franta, Grecia, Spania, Irlanda, Italia, Portugalia si Marea Britanie.
Intr-un comunicat dat publicitatii la Bruxelles, executivul Celor 25 si-a motivat decizia invocand "aplicarea unor proceduri de control inadecvate si nerespectarea regulilor comunitare in materie de cheltuieli agricole". Conform atributiilor sale, Comisia are datoria de a asigura o utilizare adecvata a contributiilor statelor membre, obligate, la randul lor, sa respecte termenele de plata si normele de verificare a modului in care banii au fost cheltuiti.

"Procedura de control este capitala, daca se doreste ca sumele consumate gresit sa fie recuperate", a subliniat Mariann Fischer Boel, membru al guvernului UE, responsabil de dezvoltarea rurala. Astfel, Franta va trebui sa restituie 77,13 milioane de euro, Spania - 33,36 milioane, Italia - 9,41 milioane, iar Grecia - 8,07 milioane. In general, aceste tari se fac vinovate ba de acordarea de ajutoare financiare directe pentru terenuri arabe eligibile, ba pentru deficiente in gestionarea productiei, ba pentru abateri de la regulile de control.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.