Presedintele Fidel Castro, care va implini virsta de 80 de ani, luna viitoare, a dat asigurari solemne ca nu va mai ramine inca 20 de ani la putere, in cazul in care isi va sarbatori centenarul.

In discursul sau anual din data de 26 iulie, presedintele cubanez a spus: "Sunt mii de cetateni in tara aceasta care depasesc virsta de 100 de ani si vor fi si mai multi. Dar simpaticii nostri vecini din nord - SUA - sa fie siguri ca nu ma gindesc sa ramin in functie pina la aceasta virsta."

Presedintele cubanez, care se afla inca in forma, a vorbit timp de doua ore si douazeci de minute, in fata unei multimi de 100.000 de oameni, adunati la Bayamo(760 kilometri in sud-estul Havanei), capitala provinciei Granma. 26 iulie este considerata "ziua rebeliunii" si sarbatoare nationala, marcind anul acesta a 53-a aniversare de la inceputul luptei armate pentru cucerirea puterii, realizata in 1959. Presedintele cubanez a ironizat planul american in vederea transformarii Cubei in-tr-un stat democratic, aprobat de presedintele George W.Bush.

Fidel Castro este convins ca tara sa depaseste statele dezvoltate ale lumii prin programele din educatie, sanatate si cultura. "Adevaratul program de sanatate consta in schimbarea radicala a conceptiei, este mai important sa previi bolile, nu sa lupti pentru vindecarea lor", spune el. Alaturi de mii de tineri care au fluturat drapele cubaneze si i-au scandat numele, s-au aflat si membri ai comandourilor care au lansat cele doua atacuri din 26 iulie 1953, ca si veteranii participanti la debarcarea din Granma. Iaht-ul care a dat numele acestei provincii a debarcat in ziua de 2 decembrie 1956 cu 82 de barbati la bord, printre care s-au numarat Fidel Castro si Ernesto "Che" Guevara.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.