Presedintele Viktor Iuscenko trage de timp, evitand capcanele intinse, pe rand, de ceilalti protagonisti ai jocului politic de la Kiev. Nu se mai stie cine-i sunt prieteni, cine - adversari. Simpatiile se schimba in functie de interese, ce difera prin structura efectului vizat: pe termen scurt sau lung.

Prin urmare, Iuscenko a refuzat sa uzeze de dreptul de dizolvare a parlamentului, incapabil, in termenul fixat de lege, sa formeze un nou guvern.

Iuscenko a refuzat, de asemenea, o intrevedere cu liderii formatiunilor politice, fixata pentru primele ore ale zilei de ieri. in schimb, Iuscenko i-a convocat pe ministrul de interne, Iuri Lutenko, si pe presedintele Serviciului de securitate a tarii, Igor Drijcianii. De ce? Pentru o analiza a masurilor de mentinere a ordinii publicii si de prevenire a unor tentative de incarcare a normelor si principiilor constitutionale. O reuniune de rutina, au precizat surse ale presedintiei de la Kiev. Da, dar Kiev fierbe.

Rada si-a inchis usile pana azi. Sustinatorii Partidului regiunilor si al coalitiei anticriza si simpatizantii Blocului Iulia Timosenko au blocat ieri centrul capitalei. Pe de alta parte, activisti miscarii "Pora" au decis sa-si mute tabara in Piata Independentei, acolo unde, in iarna lui 2004, s-a consumat revolutia portocalie. Spera cineva intr-o reiterare a acelor evenimente? Posibil. De fapt, si unii, si altii i-au chemat pe oameni in strada aparand valorile democratice. Un pericol care exista si care trebuie inlaturat. O metoda fiind tragerea de timp. Mingea este in mainile lui Iuscenko.

Problema este daca vrea el insusi sa dizolve Rada. Daca da, Partidul regiunilor va castiga viitoarele alegeri anticipate la o distanta si mai mare de ceilalti clasati. Daca nu, va fi obligat sa depuna in parlament candidatura lui Viktor Ianukovici la functia de prim-ministru, cedandu-i, astfel, fostului sau rival la presedintei o parte din prerogativele sale. Surse oficiale au anuntat ca Iuscenko va lua o decizie in limitele legislatiei, ce-i acorda un termen de 15 zile pentru studierea dosarului lui Ianukovici, inmanat la 17 iulie. Deci Iuscenko trebuie sa raspunda pana cel tarziu la 2 august.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.