Amplasarea bazelor americane antiracheta in Europa Centrala creeaza puternice dispute politice in cele trei state vizate de Washington: Cehia, Polonia si Ungaria.
Toate cele trei locatii studiate in Cehia de o misiune militara americana sint potrivite pentru construirea primei baze antiracheta din Europa, au decis specialistii SUA, care au finalizat recent studiile necesare. Conform unui recent sondaj de opinie, opt din zece cehi se declara impotriva amplasarii bazelor americane pe teritoriul ceh. Partidul Social Democrat, care a obtinut 32% din voturi la alegerile din iunie, se declara impotriva proiectului american.

"Prin amplasarea bazelor, chiar daca vrem sau nu, vom deveni participanti la razboaiele americane, cel putin ca tinte potentiale ale inamicilor SUA", se arata intr-un apel adresat cehilor de catre social democrati. Partidul Civic Democrat (care a obtinut 35% din voturi la ultimele alegeri) este mai putin intransigent fata de amplasarea bazelor americane. Acesta este unul dintre motivele impasului politic in care se afla Cehia, care, la doua luni de la data alegerilor, nu are inca un nou executiv.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.