In capitala italiana, sefii diplomatiei mondiale s-au reunit pentru a pune la punct un plan de solutionare a crizei din Liban, desi diplomatia internationala vorbeste pe doua voci.

Liderii internationali au discutat miercuri, la Roma, despre situatia din Liban, pe fondul acutizarii tensiunilor, ca urmare a incidentului din orasul libanez Khiyam, unde patru observatori ONU au fost omoriti ieri in raidurile aeriene ale aviatiei israeliene.

Kofi Annan, secretarul general ONU, a provocat aproape o criza diplomatica intre organizatia sa si Israel, declarind ca "atacul acesta coordonat intre artilerie si aviatie asupra unui obiectiv marcat si cunoscut ca zona ONU de multa vreme la Khiyam a avut loc in ciuda asigurarilor pe care premierul Ehud Olmert mi le-a oferit personal ca pozitiile ONU nu vor intra in vizorul raidurilor israeliene". Olmert si-a exprimat imediat regretul si a negat ca atacurile ar fi fost directionate intentionat asupra cladirii Natiunilor Unite. Ambasadorul israelian la ONU, Dan Gillerman, a replicat insa mult mai dur: "Sint surprins cind aud aceste presupuneri premature si eronate facute de secretarul general, care, in acelasi timp cu solicitarea unei anchete, se pare ca a ajuns deja la concluziile lui".

Dupa discursul neangajant de deschidere al premierului italian Prodi, care a numit intilnirea de la Roma "un punct de plecare", lucrarile conferintei din capitala italiana au debutat cu miza identificarii "unui plan international care sa permita gasirea unui sfirsit durabil pentru ostilitati. Acest lucru este dorit de toata lumea", dupa cum s-a exprimat secretarul de stat britanic, Margaret Beckett.

Iranul si Siria, neinvitati

La reuniune au participat SUA, puterile europene, secretarul general al ONU, UE, tarile arabe considerate "moderate", precum Arabia Saudita sau Egiptul, Libanul si Israelul. In categoria "indezirabililor" s-au plasat Iranul, Siria si Hezbollah, care nu au fost invitati la discutiile pentru gasirea unei solutii la criza din Liban. In replica, presedintele iranian Ahmadinejad, in vizita in Tadjikistan, a recurs la proverbul "Cine seamana vint culege furtuna", pentru a reliefa situatia din Liban, declarind profetic: "Si va fi un uragan puternic, ce va lovi foarte tare".

Oferta din Cetatea Eterna

Principalul duel de la Roma s-a dus insa intre taberele afiliate pozitiilor ONU si SUA, Kofi Annan fiind suporterul unei incetari imediate a ostilitatilor, in vreme ce Condoleezza Rice a refuzat sa discute aceasta varianta inainte de o dezarmare totala a Hezbollah, in Liban, care ar conferi temeiuri de stabilitate in regiune. La conferinta, Javier Solana, seful diplomatiei UE, urma sa anunte propunerea de formare a unei forte rapide de interventie care sa adune in rindurile sale trupe din Germania, Franta si Spania, pe linga posibile contingente turcesti si egiptene.

Propunerea lui Solana este in fapt o incercare de compromis intre viziunea americana si cea europeano-franceza. Ea urmeaza propunerii Condoleezzei Rice, de infiintare a unei forte initiale de interventie de 10.000 de soldati turci si egipteni, in sudul Libanului, care avea sa fie completata pina la 30.000 de militari, prin aportul international, fie NATO - varianta agreata de Tel Aviv - fie UE-ONU.

Presedintele francez Jacques Chirac s-a opus transant unei initiative NATO, declarind, in spiritul corectitudinii politice, ca organizatia euro-atlantica este perceputa ca "bratul armat al Vestului". Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a refuzat sa faca speculatii asupra unei posibile interventii in Liban.

Orientul Mijlociu: Ce va urma?

In timp ce liderii internationali cauta o iesire din criza libaneza, un studiu publicat de ziarul britanic "The Independent" analizeaza cinci variante posibile de evolutie a conflictului.

Ipoteza 1

Israelul se retrage unilateral

Cum? In mijlocul indignarii internationale privind pierderile de vieti omenesti din rindul civililor si distrugerea infrastructurii civile din Liban, presedintele Bush va fi constrins sa-l preseze pe primul-ministru israelian Ehmud Olmert sa tina in friu armata.

Consecinte? Un armistitiu instabil in care conditia existenta a statelor va fi restaurata: probabila stopare a bombardamentelor, dar vulnerabilitate a Israelului la raiduri asemenea celui de acum 13 zile in care doi soldati au fost rapiti de Hezbollah. Organizatia sarbatoreste "victoria" si continua sa se dezvolte ca forta militara, pretinzind ca a invins de doua ori masina de razboi israeliana.

Invingatorii? Hezbollah - se vor pretinde victoriosi asupra Israelului, stirnind minia Statelor Unite, care vad militia ca pe o procura a terorii iraniene.

Invinsii? Israel - care ar continua sa sustina ca a degradat "infrastructura" Hezbollah, dar cu un pret urias in ceea ce priveste reputatia sa internationala.

Se va intimpla? Putin probabil, dat fiind costul politic mare pentru Israel si SUA.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.