Ministrul britanic de interne Charles Clarke a prezentat ieri un plan pe cinci ani de reforma a sistemului de imigrare din Marea Britanie, in baza caruia cei ce doresc sa se stabileasca in aceasta tara vor fi analizati din punct de vedere al competentelor, astfel incit noii-veniti sa aduca o contributie economica, nu sa devina "o povara" pentru societate. Reglementarile privind imigratia vor fi inasprite, autoritatile de la Londra dorind sa se asigure ca doar cei care au meserii cu adevarat cautate vor mai putea beneficia de un permis de munca.
Noul sistem presupune elaborarea unei grile de evaluare a unui solicitant de viza de sedere, pe baza de puncte Cei care doresc sa se stabileasca in Marea Britanie vor fi obligati sa treaca un test de limba engleza si sa demonstreze ca au abilitatile necesare pentru a aduce beneficii economiei tarii. Aplicantii trebuie sa dovedeasca faptul ca se vor intretine singuri si nu vor avea nevoie de ajutorul statului. In baza noului sistem, va fi aproape imposibil pentru persoanele necalificate sa mai obtina drept de sedere. Pe de alta parte, va fi eliminata si prevederea conform careia posesorului unui permis de munca primea aproape automat drept de sedere dupa patru ani petrecuti in Marea Britanie. Reforma pregatita de laburisti prevede ca persoanele aflate in aceasta situatie vor trebui sa astepte mai mult si sa treaca o serie de teste pentru a dovedi ca merita sa li se acorde drept de rezidenta.

Clandestinii, afara

Proiectul pune capat si facilitatilor acordate famillilor imigrantilor, astfel incit persoanele care se casatoresc "din interes" sa nu isi mai poata aduce la fel de usor rudele in Marea Britanie. Reforma prezentata de Clarke prevede si accelerarea deportarii azilantilot ilegali, fara a preciza o cifra. De asemenea, companiile care angajeaza ilegal imigranti pot primi amenzi de pina la 2000 de lire pentru fiecare angajat.
Ministrul de interne are in vedere si eliminarea dreptului de a face apel in cazul celor carora li se refuza viza de lucru sau de studiu. O alta noutate este amprentarea obligatorie a tuturor solicitantilor de viza.
"Este important sa punem la punct un sistem care sa permita intrarea in tara doar a imigrantilor utili pentru economie," a declarat premierul Tony Blair. Combatarea imigratiei ilegale va fi unul dintre subiectele campaniei electorale, iar laburistii s-au grabit sa lanseze aceasta reforma, pentru a contracara acuzatiile coservatorilor ca guvernul Blair a fost prea tolerant, iar sistemul a scapat de sub control. Blair a mai spus ca reducerea sau cresterea numarului de imigranti depinde de cererea pietei, in prezent sosind anual in Marea Britanie circa 150.000 de imigranti.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.