Cel putin trei femei din contingentul militar american al Garzii Nationale dislocat la centrul de detentie Camp Bucca, din Irak, s-au facut de rusine in urma scandalului ce a urmat aparitiei unor fotografii infatisindu-le aproape goale in ipostaze specifice mai degraba femeilor de moravuri usoare. Aproximativ 30 de instantanee luate de colegii lor arata "femei-soldat" in chilotei si sutien luptindu-se in noroi, fiind ovationate de publicul eminamente masculin strins in jurul unei "arene" improvizate.
In mod ironic, majoritatea militarilor din Camp Bucca fusesera transferati aici ca urmare a scandalului privind tratamentul detinutilor de la Abu Ghraib. Una dintre protagoniste, Deanna Allen, in virsta de 19 ani, a fost degradata dupa ce a fost identificata intr-una dintre fotografii rizind cu gura pina la urechi in timp ce-si arata sinii. Instantaneele incriminatoare au fost realizate in timpului petrecerii date de "membrii si membrele" Batalionului 160 de Politie Militara, la finele misiunii lor in Irak. Potrivit altor declaratii din acelasi dosar, doi sergenti isi inchiriau camerele pentru militarii care doreau sa faca sex, iar o femeie care a depus marturie a declarat ca ambii sergenti erau, in astfel de momente, "vizibil beti". Un purtator de cuvint al armatei americane a declarat ca nu stie daca bautura a alimentat petrecerea "salbatica", rezumindu-se a spune ca "alcoolul este interzis".

Macelarii de la Abu Ghraib

Militari americani care nu dispuneau de calificarea medicala necesara au practicat amputari si au refolosit tuburi respiratorii in cazul detinutilor bolnavi din inchisoarea suprapopulata de la Abu Ghraib, dupa cucerirea Bagdadului. Potrivit editiei de luni a revistei "Time", citata de AFP, unul dintre medici a primit chiar ordinul de a musamaliza o omucidere care a avut loc in incinta penitenciarului. Pina la 7.000 de detinuti au fost inchisi la Abu Ghraib, dar nici un medic nu a fost trimis pentru a asigura un serviciu permanent in penitenciar, in special in cursul anului 2003, dupa ocuparea Bagdadului. Prestigiosul saptaminal american preia declaratiile unui capitan al Garzii Nationale, Kelly Parrson, asistent medical la Abu Ghraib in 2003 si 2004. Inchisoarea Abu Ghraib a devenit renumita pentru abuzurile comise de militarii americani asupra detinutilor irakieni. Capitanul Parrson recunoaste ca a practicat, impreuna cu alti militari necalificati, amputari si alte proceduri medicale care ar fi trebuit executate de chirurgi. "Am amputat o gamba si laba unui picior", isi aminteste el, explicind ca "nu exista nimeni altcineva" pentru a executa o astfel de procedura, in conditiile in care alternativa era moartea pacientului. "Cind murea cineva, i se lua tubul respirator si se intuba cu el un alt pacient", a mai spus Parrson. In 2004, armata americana a afirmat ca a deschis un spital cu 52 de paturi in incinta inchisorii, unde au fost trimise aproximativ 200 de cadre medicale. Numarul persoanelor detinute de americani in penitenciar este acum in jur de 3.000, la care se adauga detinutii arestati de guvernul interimar irakian, precizeaza "Time".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.