Premierul britanic Tony Blair si secretarul general ONU Kofi Annan cer trimiterea unei forte internationale in sudul Libanului.

Israelul si-a intetit atacurile asupra Libanului, ultimele raiduri vizand intreaga tara. Potrivit autoritatilor libaneze, cel putin 20 de persoane si-au pierdut viata.
Ultimele atacuri au vizat tot teritoriul Libanului - din Beirut si pana la Tripoli, in nord si Baalbek, in est. Armata israeliana a confirmat ca a atacat portul din Beirut, inclusiv un depozit de combustibil.

Un martor ocular povesteste ca ajunsese in port pentru a-si lua camionul cu care livreaza grau pentru brutarii cand a cazut o bomba asupra parcarii din port, omorand mai multi oameni.

Se relateaza ca cel putin 160 de persoane si-au pierdut viata in cele sase zile de bombardamente ale aviatiei israeliene.

Reporterii BBC relateaza ca majoritatea libanezilor fac pregatiri pentru un posibil asediu de durata. Strazile capitalei Beirut sunt in mare masura parasite. Unii oameni au ramas acasa, altii au decis sa paraseasca zonele cele mai expuse.
Ambasadele au trecut la evacuarea cetatenilor straini. Duminica seara, autoritatile romane au anuntat finalizarea planurilor de evacuare a cetatenilor romani care se mai afla in Liban.
Intensificarea ofensivei israeliene a avut loc dupa atacul de duminica cu rachete de tip Katiusa asupra orasului Haifa din Israel - al treilea ca marime din tara.
Opt oameni au fost omorati.

Luni, orasul Haifa a fost din nou tinta rachetelor lansate de fortele Hezbollah. Mii de oameni s-au refugiat din nou in adaposturi. Intre ei se numara Marian Cherbis, cetatean israelian si locuitor al Haifei.

"Au fost circa 16 rachete in interval de doua ore. Se trimit cate patru rachete odata. Stim ca vin patru rachete odata si numaram exploziile. Le auzim mai aproape, mai departe... Sunt cativa raniti. Nu grav, desi o cladire s-a prabusit, doua etaje s-au prabusit. O cladire a primit o lovitura directa. Deocamdata, din ceea ce am auzit nu sunt morti. Sunt cativa raniti, doi raniti mai grav si dupa cate am inteles, doua case distruse", a declarat la BBC Marian Cherbis.

Armata israeliana a anuntat ca rachetele lansate de gruparea Hezbollah au ajuns mai adanc ca niciodata in interiorul Israelului - lovind orasul Afula, aflat la circa 50 de kilometri de granita, precum si suburbiile Nazarethului.

Atacul cu rachete asupra Israelului a avut loc la scurt timp dupa ce liderul gruparii Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat ca batalia impotriva Israelului abia a inceput.

Ofensiva israeliana contra Libanului a fost lansata la inceputul saptamanii trecute, in urma rapirii a doi militari israelieni de gruparea militanta islamista siita Hezbollah - care actioneaza in sudul Libanului.
Primul ministru israelian Ehud Olmert a spus, intr-un discurs in fata Knesetului, parlamentul israelian, ca Israelul nu a dorit acest conflict insa ca, la nevoie, nu se da inapoi.

"Batalia pe care o purtam in aceste zile este impotriva organizatiilor teroriste care actioneaza din Liban si Gaza. Aceste organizatii sunt incurajate si sunt in slujba guvernelor care sprijina terorismul si se impotrivesc pacii pe axa raului care leaga Teheranul si Damascul", a spus premierul israelian.

Ehud Olmert a mai spus ca acest conflict va continua pana cand cei doi soldati, capturati de Hesbollah acum o saptamana, vor fi recuperati.
El a cerut totodata ca atacurile cu rachete impotriva Israelului sa ia sfarsit si a afirmat ca militantii Hesbollah trebuie sa fie alungati din sudul Libanului si inlocuiti cu militari din armata regulata a Libanului.
Intre timp, fortele israeliene si-au continuat si ofensiva in Fasia Gaza, declansata luna trecuta, dupa rapirea unui soldat israelian. Potrivit medicului Makat Azmi, care locuieste in Gaza, loviturile aeriene au vizat sediile unor ministere.

"Mai multe ministere au fost bombardate aseara: ministerul de externe, ministerul invatamantului. In momentul de fata este embargou total in Gaza, nu poate iesi nimeni, nu poate intra nimeni. Cred ca daca continua asa, in interval de cateva zile nu vor mai fi medicamente, nici pansamente. Tot ce ne trebuie pentru raniti se va termina in curand."

Ingrijorare crescanda pe plan international

Situatia din Orientul Mijlociu a constituit subiectul discutiilor liderilor mondiali reuniti la Sankt Petersburg, unde se desfasoara reuniunea G8 - grupul principalelor tari industrializate.
Secretarul general ONU, Kofi Annan, si premierul britanic, Tony Blair, au cerut sa fie trimise forte internationale in Liban pentru a pune capat bombardarii oraselor israeliene de catre gruparea Hezbollah.

Tony Blair a declarat ca trimiterea unei forte internationale de stabilitate este unica modalitate de a pune capat violentelor.

"Sunt convins ca civilii din Liban si din Israel vor ca situatia sa se stabilizeze si sa inceteze ostilitatile", a spus Tony Blair.

El a adaugat ca, pentru a obtine acest lucru, trebuie schimbata dinamica situatiei prin introducerea unui element nou, anume forta internationala.
La randul sau Kofi Annan a apelat la toate partile implicate "sa-si aleaga cu grija tintele si sa nu uite ca au obligatia - conform legilor internationale - sa-i crute pe civili".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.