Din America de Sud si pina in Europa occidentala, milioane de petrecareti se lasa cuprinsi de febra carnavalurilor si a balurilor mascate, unde sint obligatorii costumatiile fanteziste, dansurile exotice si gesturile extravagante. Saptamina carnavalurilor este in plina desfasurare la Rio de Janeiro, Uruguay, Spania, la Venetia, dar si in Germania, Elvetia, Slovenia sau Croatia. Peste tot, festivitatile vor culmina miine, cind se va sarbatori Mardi Gras, ultima zi de distractie inainte de Postul Pastelui la catolici.

Nebunie pe Sambodrom. In Brazilia, la Rio, epicentrul carnavalurilor din intreaga lume, plajele Copacabana si Ipanema s-au dovedit neincapatoare pentru multimea de localnici si turisti insetati de dans. Simbata si duminica, pe Sambodrom au defilat peste 50.000 de dansatori ai celor 14 scoli de dans din capitala braziliana. In ciuda atmosferei incendiare si a aglomeratiei, scolile de samba s-au etalat in toata splendoarea fara a uita de nici un amanunt: costumele, percutia, originalitatea temei ales, evolutia dansatoarelor sau coeziunea intregului ansamblu. Cistigatoarea de anul trecut a defilarii de pe Sambodrom, scoala Beija-Flor, a evoluat sub o tema istorica - misiunile iezuite -, in timp ce principala rivala, scoala Unidos da Tijuca, a ales sa ilustreze magia temelor imaginare, precum Atlantida.

Nopti albe la Montevideo . In Uruguay, ritmurile fierbinti de samba au pus in miscare zeci de mii de participanti la festivitatile Llamadas, parte a saptaminii de carnaval. Paietele stralucitoare, penele exuberante si costumatiile sumare ale dansatoarelor i-au tinut pe petrecareti pe strazi pina in zorii zilei.

Diavolii bolivieni. Startul carnavalului a fost dat simbata si in Bolivia, in orasul Oruro, unde zeci de mii de oameni au saltat pe ritmurile dracesti ale dansului Diablada. Celebrat de mai bine de 200 de ani, Carnavalul Oruro a fost inclus de catre UNESCO in patrimoniul universal al traditiilor orale.

Regina in travesti. In Spania, festivitatile carnavalului din Las Palmas de Gran Canaria au cuprins si o defilare dedicata homosexualilor, in care participantii si-au expus cele mai trasnite costumatii, in cele mai imposibile combinatii de culori. "Regina" carnavalului a fost intruchipata de tinarul Raul Santana, imbracat intr-un costum stralucitor intitulat "Arde, Roma, arde".

Comedia dell’ arte la Venetia. Si Italia e-n sarbatoare: la Venetia, atmosfera romantica si pitoreasca a pietelor din centrul istoric a fost intregita de prezenta sofisticatelor masti si costume de carnaval. Procesiunile si numeroasele spectacole de comedia dell’ arte au facut neincapatoare Piata San Marco, facind din Venetia un adevarat paradis al distractiilor.

Parada mincatorilor de prune. In Germania, "Zilele nebune" au debutat joi, la Köln cu Weieberfastnach - Carnavalul Femeilor, cind reprezentantele Evei au misiunea de a "tunde" cu foarfeca cravatele barbatilor. In alt oras german, Bonndorf, mii de turisti vin sa asiste la defilarea "Mincatorilor de prune" - Pflaumenschlucker, care deschide festivitatile carnavalului. Imbracati in costume de clovni, participantii la parada defileaza tinind in mina umbrele albastre, iar in gura cite o pruna. Potrivit unei legende locale, stramosii actualilor locuitori au mincat prima oara prune cu tot cu simbure.

Asaltul mastilor de groaza. In orasul Blatten, din sud-vestul Elvetiei, carnavalul ia o forma infricosatoare. Potrivit unei vechi traditii, participantii la carnaval poarta uriase masti din lemn cu figuri inspaimintatoare - Tschaeggaettaes, alergind pe strazi pentru a-i speria pe localnici. O traditie asemanatoare se regaseste in Slovenia, in satul Hajdina, unde localnicii poarta masti cu figuri demonice, despre care se spune ca au puteri supranaturale. Barbatii costumati sar si suna din zurgalai pentru a alunga iarna.