Desi a aparut la fereastra spitalului Gemelli, Suveranul Pontif nu a fost in stare sa vorbeasca
Palid si cu un aer obosit, Papa Ioan Paul al II-lea a aparut ieri, pret de noua minute, la fereastra camerei sale de spital, pentru a inlatura ingrijorarile cu privire la starea sa de sanatate si pentru a arata ca va continua sa conduca Biserica, in ciuda virstei inaintate si a numeroaselor probleme de sanatate. Suveranul Pontif, in virsta de 84 de ani, i-a salutat pe credinciosii strinsi in fata spitalului Gemelli din Roma, mai intii doar cu mina dreapta, apoi cu ambele miini. Bolnavii, infirmierele si doctorii din spital erau cu ochii atintiti la fereastra Papei. Evenimentul a fost transmis, in paralel, pe ecrane imense, in Piata Sfintul Petru.

In fata ferestrei deschise, infruntind gerul naprasnic de afara, Suveranul Pontif a inceput sa rosteasca traditionala binecuvintare, dar dupa doar citeva cuvinte vocea lui s-a transformat intr-un murmur aproape de neauzit si nu a mai putut termina fraza. Imediat, asistentul sau, Angelo Gugel, cel care ii tinea microfonul,
s-a intors spre interiorul camerei, probabil spre tehnicieni, iar acestia au dat drumul la o caseta audio pregatita in prealabil, releva AFP. Desi oficialii Vaticanului au vrut sa se creada ca discursul a fost intrerupt din pricina unei defectiuni tehnice, ziaristii aflati la fata locului afirma ca a fost evident ca partea a doua a binecuvintarii a fost rostita pe o alta voce, mai clara si mai puternica. Nu e insa foarte clar de cind dateaza inregistrarea folosita. O alta dovada a faptului ca a fost vorba de un playback este aceea ca in timp ce se auzeau ultimele cuvinte ale binecuvintarii, asistentul Papei tinea o foaie in dreptul figurii Suveranului Pontif, astfel incit sa-i mascheze gura.

La zece minute de moarte

Recentele probleme de sanatate ale Papei au fost mult mai grave decit lasa sa se inteleaga responsabilii de la Vatican, afirma revista americana "Inside the Vatican", potrivit careia, daca ar fi ajuns la spital cu doar 10 minute mai tirziu, Ioan Paul al II-lea ar fi murit. Revista afirma ca, in cursul zilei de marti, Sfintul Parinte a refuzat de doua ori sa fie dus la spital cu elicopterul, "negind din cap in mod hotarit", dupa ce un episcop si apoi doctorul sau i-au sugerat ca ar fi cea mai potrivita optiune. In cele din urma insa, dupa o noua criza de tuse, a incuviintat sa fie dus la spital. "Simtea ca se sufoca. L-am luat la ultima suflare. Daca ar fi ajuns cu 10 minute mai tirziu, l-am fi pierdut", a declarat unul dintre doctorii de la spitalul Gemelli, citat de publicatia americana.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.