Procesul a 7 fosti ofiteri superiori din cadrul fortelor de securitate ale sarbilor bosniaci incepe vineri la Tribunalul International pentru Crime de Razboi de la Haga.

Cei 7 fosti ofiteri sunt acuzati ca ar fi comis crime de razboi dupa intrarea fortelor sarbilor bosniaci in enclava musulmana Srebrenica. Acesta este procesul cu cel mai mare numar de acuzati judecat de Tribunalul pentru fosta Iugoslavie de la Haga dupa infiintarea instantei in 1992.

Peste 8 mii de musulmani au fost ucisi de fortele de securitate in ceea ce este numit "masacrul de la Srebrenica". Enclava musulmana a fost ocupata in 1995 si ceea ce a urmat a fost cea mai mare atrocitate din intreaga istorie postbelica a Europei.
De altfel, este singurul caz in care Tribunalul de la Haga a decis ca ar fi vorba de genocid.

Sentinta de genocid a fost data in urma cu doi ani in procesul unuia dintre comandantii sarbilor bosniaci, generalul Radislav Krstic. Pana acum, 19 persoane au fost puse sub acuzare pentru crimele comise la Srebrenica.

Printre acestia, fostul lider al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzic, si generalul Ratko Mladic, cel care a condus fortele care au ocupat enclava musulmana. Cei doi sunt in cautati in continuare.

Masacrul de la Srebrenica a fost si unul dintre capetele de acuzare in procesul fostului presedinte al Iugoslaviei, Slobodan Milosevic. Procesul s-a incheiat dupa ce fostul lider iugoslav a murit in inchisoare.
Cei 7 fosti ofiteri sunt judecati intr-un singur proces pentru ca martorii acuzarii, unii dintre ei supravietuitori ai masacrului, sa nu fie obligati sa depuna marturie de mai multe ori si sa retraiasca astfel atrocitatile.

Se spera ca, in urma acestui proces, familiile victimelor de la Srebrenica sa traiasca sentimentul ca s-a facut dreptate. Insa pentru multi dintre sarbi, procesul este un nou exemplu de lipsa de obiectivitate a Tribunalului pentru crime de razboi.
Majoritatea dintre cei care ajung in boxa acuzatilor sunt etnici sarbi. In plus, sarbii au fost extrem de nemultumiti de o sentinta de acum cateva saptamani, cand Tribunalul de la Haga a condamnat la doar doi ani de inchisoare un comandant al musulmanilor din Srebrenica.

Sursa: Bbc.co.ukTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.