La zece ani de la deschiderea proiectului, joi este inaugurata conducta de transport a petrolului care uneste orasele Baku, din Azerbaidjan, Tbilisi, din Georgia, si portul Ceyhan, din Turcia.

Are aproape doua mii de kilometri lungime si va deveni una dintre rutele principale de transport a titeiului caspic catre pietele occidentale.
Conducta, cunoscuta sub numele BTC, de la initialele oraselor pe care le uneste, pleaca din vestul Asiei Centrale, trece prin Caucaz si ajunge in Turcia. La capacitate integrala, va transporta un milion de barili de petrol pe zi din Marea Caspica spre pietele occidentale.

E doar o fractiune din necesar, dar conducta a fost de la inceput sprijinita puternic de Statele Unite. Acestea doresc ca Rusia sa nu detina monopolul rutelor de transport si promoveaza Marea Caspica drept o sursa aditionala de combustibil, canalizat prin teritoriilor aliatilor regionali ai Americii.
Pentru Turcia, proiectul are de asemenea o semnificatie dubla, politica si economica. Ankara doreste sa transforme Turcia intr-un coridor energetic principal.

Guvernul turc negociaza acum amplasarea altor conducte pe teritoriul sau, sperand ca Turcia sa devina un centru de tranzit si terminal petrolier.
La patru ani de la debutul lucrarilor, conducta BTC va fi inaugurata, la Ceyhan, in prezenta presedintilor Azerbaijanului, Turciei si Georgiei.
Un al doilea proiect, pe aceeasi ruta, de transport de gaz dinspre Marea Caspica, va demara la sfarsitul anului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.