Exista temeri ca Phenianul va testa o bomba nucleara

China si Rusia au inaintat un nou proiect de rezolutie ONU privind criza provocata de testele cu rachete balistice ale Coreei de Nord.

Cele doua tari spera ca noua varianta sa reduca din divergentele care se fac simtite in Consiliul de Securitate ONU, ai carui membri privesc in mod diferit ideea impunerii de sanctiuni impotriva Phenianului.

Proiectul de rezolutie propus de China si Rusia foloseste un limbaj mult mai putin dur decat cel utilizat intr-o versiune anterioara, propusa de Japonia si sprijinita de opt tari, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie si Franta.

Desi critica initiativa nord-coreeana de testare a rachetelor, rezolutia se concentreaza pe gasirea unei solutii diplomatice pentru aceasta criza si cere statelor din Asia sa dea dovada de retinere.

Nu se mentioneaza posibilitatea unor sanctiuni prin care sa se reduca accesul Coreei de Nord la materiale si tehnologii care pot fi folosite in programele de inarmare.

Exista doar un apel catre comunitatea internationala, de a fi blocate eventuale transporturi catre Coreea de Nord, suspectate ca ar ajuta programele militare.

Retineri

Deja, ambasadorul japonez la ONU a declarat ca proiectul e greu de acceptat, deoarece are lacune serioase. Ambasadorul american John Bolton a afirmat la randul sau ca rezolutia ar trebui sa aiba un caracter obligatoriu pentru Coreea de Nord si sa contina un limbaj mai dur.

Toate partile asteapta acum rezultatul negocierilor intre Phenian si China, negocieri care se vor incheia vineri.

Dar chiar si ambasadorul chinez la ONU a admis insa ca, pana acum, Coreea de Nord nu a raspuns ingrijorarilor internationale legate de programul sau nuclear.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.