Statele Unite si Marea Britanie au continuat sa faca presiuni asupra Iranului pentru a convinge Teheranul sa renunte la programul nuclear in schimbul unui pachet de stimulente economice si financiare.

Marti, negociatorul iranian Ali Larijani se intalneste la Bruxelles cu seful diplomatiei Uniunii Europene, Javier Solana.

Statele Unite au transmis Iranului ca are la dispozitie cateva saptamani, si nu cateva luni, pentru a raspunde ofertei facute de comunitatea internationala.

A trecut deja mai bine de o luna de cand Javier Solana a prezentat pachetul de stimulente, in numele celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate si al Germaniei.
Ministrii de externe ai acestor tari se reunesc miercuri la Paris pentru a discuta ce actiuni se impun in continuare.

Nerabdare

Inaintea acestei reuniuni, ministrul american de externe Condoleezza Rice s-a intalnit la Washington cu omologul sau britanic, Margaret Beckett. Doamna Rice a subliniat ca a venit timpul ca Teheranul sa dea un raspuns clar.

Ea a adaugat ca ar prefera ca Iranul sa urmeze calea diplomatiei, insa a precizat ca e gata sa aduca Teheranul in fata Consiliului de Securitate, daca acesta refuza oferta.

Pana acum insa, Iranul a refuzat orice presiuni si a spus ca are nevoie de timp pentru a examina propunerile. Alti membri ai Consiliului de Securitate, precum Rusia si China, par dispusi sa acorde un ragaz suplimentar Teheranului.

Intalnirea de marti de la Bruxelles, dintre negociatorul Ali Larijani si Javier Solana este considerata o etapa din acest proces diplomatic dificil menit sa duca la oprirea programului nuclear iranian.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.