Cel putin sase explozii au lovit reteaua de trenuri a orasului Mumbai (Bombay), capitala financiara a Indiei.

Potrivit politiei, cel putin 170 de persoane au fost ucise, iar numarul ranitilor este de peste 400.
La Mumbai, toate trenurile si-au intrerupt circulatia si in toate marile orase ale Indiei a fost declarata stare de alerta ridicata.

Seful politiei din Mumbai a declarat BBC-ului ca majoritatea exploziilor au avut loc in trenuri aflate in miscare, la o ora de mare aglomeratie.
Peste sase milioane de navetisti folosesc zilnic reteaua de trenuri a orasului si televiziunea a prezentat scene de haos: multimi de oameni ramasi blocati de oprirea trenurilor, echipele de salvare incercand sa ajunga la victimele aflate in vagoanele distruse, ranitii ajutati de alti pasageri sa ajunga la ambulante.

Bombele au explodat una dupa alta intre orele 5 si 5 jumatate dupa amiaza. Cel mai periculos moment, dupa cum spunea imediat dupa explozii jurnalistul indian Shoban Saxena.

"Este ora de varf: cinci si jumatate seara. Oamenii se intorc de la serviciu si trenurile sunt foarte aglomerate. Politia nu a afost prezenta si domenste oarecum haosul", spune Shoban Saxena.
Un alt jurnalist indian spune ca trenurile din Mumbai sunt notorii ca fiind supraaglomerate. Exista o lege stabilind limita la numarul de vite care pot fi transportate intr-un vagon, dar nu si la numarul de pasageri, spune el.

Forta exploziilor a lasat gauri mari, cu marginile zdrentuite in peretii vagoanelor, a spart ferestrele, a smuls usile si a imprastiat peste tot bagajele calatorilor.

Un corespondent al BBC-ului, Zubair Ahmed descria astfel scena intr-una dintre statii: "Ma aflu in fata unuia din vagoanele care a fost sfasiat de ceea ce oficialitatile spun ca a fost explozia unei bombe. Mii de oameni se aflau in statie cand s-a oprit trenul. Este un haos total aici in acest moment. Intreaga retea de trenuri este paralizata la Mumbai. Si oamenii nu stiu ce se intampla."

Pe masura ce echipele de salvare au ajuns la victimele din vagoanele distruse, si ranitii au fost dusi la spitale, bilantul oficial al victimelor a crescut continuu. Si este probabil ca va creste in continuare.
Intre timp, seful politiei din Mumbai a confirmat ca toate exploziile s-au datorat detonarii unor bombe si a spus ca este sigur vorba de atentate teroriste.
In toate orasele mari din India a fost declarata starea de alerta ridicata.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.