Procesul fostului lider irakian, Saddam Hussein, si al altor 7 persoane acuzate in acelasi dosar, a fost reluat ieri la Bagdad. Intre timp, populatia capitalei irakiene se confrunta cu violente sectare fara precedent.

Duminica, peste 60 de persoane au fost ucise in atentate cu bombe sau in executii in plina zi. La Bagdad exista doua lumi diferite. Zona verde, o oaza de liniste bine protejata de armata in centrul orasului, si restul capitalei, un loc unde moartea loveste la intamplare, cu barbarie. Procesul Saddam a fost reluat ieri in zona verde. Trucurile si declaratiile vehemente ale acuzatilor si ale avocatilor acestora au eclipsat de multe ori semnificatia acestui caz. Insa fostul presedinte irakian risca pedeapsa cu moartea daca va fi gasit vinovat.

Dincolo de zidurile zonei verzi, sute de irakieni vor conduce pe ultimul drum cele 60 de victime ale violentelor sectare. Generalul Wafik al Samara, consilierul pe probleme de securitate al presedintelui irakian, a avertizat ca executarea de catre militiile siite a sunitilor din Bagdad, in plina zi, aduce tara la marginea razboiului civil.
‘Tara nu se mai confrunta doar cu violenta sectara, ci si cu razboi civil. S-a trecut de zona ciocnirilor religioase si se tinde catre ceva mai grav", spune el. Stilul si nivelul la care au ajuns violentele de ieri din Bagdad este fara precedent. Martorii oculari povestesc ca militiile siite au infiintat puncte false de control, au oprit masinile, si i-au executat pe suniti.

La cateva ore de la incident, un district siit s-a baricadat de restul orasului. Au fost aprinse anvelope si au fost postate garzi bine inarmate, de teama represaliilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.