Monetaria Statelor Unite a anuntat ca pentru prima data in istorie, fabricarea unei monede de un cent costa mai mult decat valoarea pe care o are moneda.

Anuntul a iscat o dezbatere privind viitorul monedei de un cent - daca mai merita sau nu sa fie tinuta in circulatie.
Arata la fel ca moneda de cupru fabricata de monetaria americana in ultima suta de ani.

Dar moneda de un cent de acum este fabricata in cea mai mare parte din zinc, invelit cu un strat subtire de cupru, astfel incat sa-si pastreze imaginea familiara de pana acum.

Monetaria Statelor Unite a incetat sa mai fabrice monede de un cent din cupru acum 25 de ani, cand pretul metalului a atins niveluri record.
Acum insa pretul zincului a crescut atat de mult- aproape s-a triplat in ultimii trei ani, incat fabricarea unei singure monede de un cent costa de fapt aproape un cent si jumatate.

Asta inseamna ca de fapt e mai rentabil acum ca monedele de un cent sa fie economisite si topite pentru metal decat sa fie cheltuite.
Multi militeaza pentru retragerea definitiva din circulatie a monedei de un cent- intre ei si un membru al Congresului care inca de acum cinci ani a propus retragerea graduala din circulatie a monedei.

De cealalta parte insa sunt micile afaceri, care folosesc mai mult bani gheata, organizatiile de caritate care primesc multe donatii in monede mici si mai sunt organizatiile pentru apararea drepturilor consumatorilor, care spun ca daca moneda de un cent va fi retrasa, atunci pretul multor bunuri de consum vor fi rotunjite in plus.
Sondajele de opinie recente arata ca americanii sunt indecisi in privinta viitorului monedei de un cent.
Doua treimi vor sa pastreze moneda dar, cu toate astea, majoritatea americanilor nu se obosesc sa cheltuie aceste monede. Le strang mai degraba in borcane si sertare acasa.

Ba mai mult, unii dintre cei intervievati au spus ca moneda de un cent li se pare asa de inutila incat ajung sa o arunce la gunoi, in loc sa o repuna in circulatie, cheltuind-o.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.