Irlanda este a doua cea mai bogata tara din lume, clasata in urma Japoniei, informeaza un studiu publicat luni de Banca Irlandei, citat de NewsIn

Averea medie a celor aproximativ patru milioane de irlandezi este de aproape 150.000 de euro, fara a calcula si valoarea locuintei lor, au spus specialistii bancii nationale irlandeze, care au studiat opt tari ale OECD. Aceasta cifra plaseaza Irlanda pe locul doi la nivel mondial, dupa Japonia, unde avere estimata pe cap de locuitor este de peste 200.000 de euro.

Pe locul al treilea se afla Marea Britanie cu aproximativ 137.000 de euro, in timp ce SUA ocupa locul patru cu 128.810 euro. Urmatoarele state clasate sunt Italia cu un venit pe locuitor de aproximativ 125.000 de euro, Franta cu o avere medie putin peste 100.000 de euro, Germania cu peste 90.000 de euro si Canada cu 85.147 euro.

Averea totala a irlandezilor a crescut cu 350% in ultimii zece ani, pana la aproape sapte sute de miliarde de euro si, conform studiului, ar trebui sa atinga 1.200 miliarde in anul 2015. "Trasatura caracteristica a averilor irlandeze este ca sunt, in mare parte, la prima generatie, adica sunt nemostenite, partea cea mai importanta a bogatiei tarii fiind creata in ultimii zece ani", a spus directorul de operatiuni al Bancii Irlandei, Mark Cunningham.

Motorul principal al acestei cresteri a bogatiei a fost explozia pretutilor la imobiliare, sector in care irlandezii au investit cel mai mult. Averea lor este formata, in medie, din 71% bunuri, 16% din actiuni, 10% din numerar si 3% din titluri de trezorerie.

Un studiu al firmei de consultanta Merrill Lynch indica, in luna iunie, ca aproape noua milioane de oameni detineau, la nivel mondial, o avere care se ridica la mai mult de un milion de dolari in 2005.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.