Analiza BBC

Rachetele - argumente in procesul de negociere?
Lansarea rachetelor a avut loc intr-un moment simbolic pentru Statele Unite - ziua independentei, 4 iulie, si lansarea navetei spatiale Discovery. Coincidenta? Greu de crezut, spun analistii BBC care comenteaza ca Fenianul stia ca daca alege un atare moment evenimentul nu va trece neobservat.

Datele culese de satelitii americani si presa japoneza au indicat inca din luna mai ca par a avea loc activitati care sugereaza ca Fenianul se pregateste sa lanseze o racheta. Ca raspuns la avertismentele care-i cereau sa renunte la aceasta presupusa intentie, regimul nord-coreean a replicat ca este dreptul sau suveran sa-si testeze rachetele.

Autoritatile nord-coreene stiu cum sa atraga atentia internationala. Motivele din spatele acestor actiuni sunt insa ceva mai greu de ghicit. in general insa se crede ca aceste gesturi foarte vizibile sunt pur si simplu mecanisme de negociere.

Regimul nord-coreean - care sustine ca ar avea arme nucleare - crede ca se afla intr-o pozitie puternica din care sa obtina garantii de securitate din partea Washingtonului, precum si ajutoare umanitare substantiale din partea vecinilor.

Economia nord coreeana este inca foarte slabita si a fost afectata recent de sanctiunile impuse de Statele Unite.

Natiunile Unite spun ca milioane de nord-coreeni inca nu au suficienta mancare. Desi nu sunt semne ca ar exista o miscare de revolta impotriva regimului totalitar, orice targ incheiat cu comunitatea internationala va intari prestigiul liderului nord-coreean Kim Jong Il si al generalilor din jurul sau.

Ramane de vazut daca planurile regimului vor avea succes. Din punct de vedere militar, testarea rachetelor cu raza lunga de actiune pare sa fi esuat.

In acelasi timp, insa Fenianul risca sa-si fi subminat grav relatiile cu tarile vecine.

Coreea de Sud si China - care se tem de consecintele unui colaps economic si politic al Coreii de Nord - incepusera sa organizeze companii mixte, oferind orez si donand provizii agricole.

Dar Coreea de Sud a declarat ca dupa testele de azi noapte si-ar putea retrage ajutorul.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.