Opt persoane au murit si cel putin 30 au fost ranite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste nistrene din estul Republicii Moldova, in urma unei explozii care a spulberat un maxi-taxi intr-o intersectie. Dintre pasagerii vehiculului au supravietuit doar patru.

Explozia a fost atat de puternica incat a avut de suferit si un troleibuz stationat alaturi de maxi-taxi in fata semaforului. Au fost raniti mai multi dintre pasagerii troleibuzului.

S-a anuntat ca pentru investigarea cauzei exploziei la Tiraspol a sosit un grup de pirotehnicieni de la Odessa.

'Un dispozitiv artizanal'

"Troleibuzul, spune unul dintre martorii oculari ai exploziei, stationa in intersectie la lumina rosie a semaforului. intre timp s-a apropiat un maxi-taxi care a oprit alaturi si in aceasta clipa a explodat. Geamurile troleibuzului s-au facut tandari, a inceput sa ploua cu schije peste pasageri. Pana au sosit ambulantele cei care erau la fata locului au inceput sa-i transporte spre spital pe raniti."

Geamurile troleibuzului s-au facut tandari, a inceput sa ploua cu schije peste pasageri. Pana au sosit ambulantele cei care erau la fata locului au inceput sa-i transporte spre spital pe raniti.

S-a anuntat ca pentru investigarea cauzei exploziei la Tiraspol a sosit un grup de pirotehnicieni de la Odessa.

Seful serviciului de presa al Ministerului de Interne al autoproclamatei republici nistrene, Ala Ivancenko, a comunicat jurnalistilor ca explozia, dupa toate aparentele, a fost produsa de un dispozitiv artizanal. "Probabil ca explozibilul era transportat de unul dintre pasageri cu scopul unui asasinat la comanda si s-a declansat din intamplare," a spus reprezentantul ministerului .

Organele de ancheta ale regiunii nistrene au anuntat ca au in vedere cateva versiuni ale scenariului exploziei.

Tiraspolul priveste cu suspiciune spre Chisinau

Dar ministrul adjunct de interne in guvernul regiunii separatiste, Oleg Beleakov, a declarat ca nu este exclusa posibilitatea unui act terorist.

Autoritatile de la Tiraspol au facut speculatii acuzatoare la adresa Chisinaului

"In conditiile tensionarii relatiilor cu Republica Moldova, versiunea ca explozia ar fi putut fi provocata de serviciile secrete ale Republicii Moldova cu scopul de a starni panica in randurile populatiei Transnistriei, mi se pare cea mai posibila", a declarat ministrul adjunct de interne de la Tiraspol, citat de agentia oficiala de stiri a autoproclamatei republici nistrene "Olvia-press".

Purtatorul de cuvant al Serviciului de Informatii si Securitate de la Chisinau Vitalie Burzacovschi a declarat pentru BBC ca nu comenteaza speculatiile unor functionari de la Tiraspol si a precizat ca atat SIS cat si Ministerul de Interne de la Chisinau si-au exprimat "disponibilitatea de a acorda orice fel de ajutor colegilor de la Tiraspol in vederea investigarii cauzelor exploziei si cautarea celor vinovati".

Chisinaul ofera ajutor si condoleante

intre timp, presedintele Vladimir Voronin a exprimat condoleante locuitorilor orasului Tiraspol. "Promit - a spus presedintele Voronin - ca autoritatile Republicii Moldova vor face tot ce este posibil ca sa ajute organelor de drept din regiunea nistreana la investigarea cauzelor celor intamplate si a cautarii celora din vina carora s-a produs aceasta tragedie."

Vladimir Voronin a promis, de asemenea orice ajutor medical solicitat de autoritatile de la Tiraspol.

Promit ca autoritatile Republicii Moldova vor face tot ce este posibil ca sa ajute organelor de drept din regiunea nistreana la investigarea cauzelor celor intamplate si a cautarii celora din vina carora s-a produs aceasta tragedie.

Vladimir Voronin

Seful contingentul Federatiei Ruse de mentinere a pacii in regiune colonelul Anatoly Zverev a anuntat ca printre pasagerii care si-au pierdut viata in maxi taxi se afla si o sora medicala de la Spitalul contingentului militar rus stationat in Transnistria.

De asemenea au fost raniti grav doi militari rusi - un capitan si un sergent, pasageri ai troleibuzului. Colonelul Zverev a precizat ca cei doi militari nu fac parte din trupele ruse de mentinere a pacii, ci din contingentul fortelor ruse stationate in Transnistria.

Presa din regiunea nistreana si unele publicatii din Rusia abunda in diverse speculatii privind explozia de la Tiraspol, unii dintre comentatori sustinand chiar ca ar fi vorba de un act terorist menit sa atraga atentia participantilor la apropiata reuniune G8 asupra regiunii nistrene si indreptat impotriva misiunii Rusiei de mentinere a pacii in regiune.

Liderul transnistrean Igor Smirnov a decretat pentru 8 iulie zi de doliu pe intreg teritoriul regiunii nistrene.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.