Carnavalul de la Rio a pornit la turatie maxima

Trupuri dezgolite, pene multicolore, paiete, muzica si, mai ales, samba sint ingredientele obligatorii ale celui mai fierbinte eveniment al anului, Carnavalul de la Rio, care a fost inaugurat ieri seara. Pasiunea si pofta de viata a celor peste 10 milioane de locuitori ai orasului Rio de Janeiro, cunoscuti sub denumirea de "cariocas", iese cel mai bine la suprafata in perioada carnavalului.

Alaturi de brazilieni, turistii straini din toate colturile lumii au invadat ca in fiecare an orasul pentru a se abandona atmosferei extraordinare de muzica si dans, unica pentru Carnaval, dar fara a ezita sa se minuneze de fiecare dansatoare intilnita in cale, folosind unul dintre primele cuvinte invatate la Rio: "caramba", echivalentul cunoscutului "wow" al americanilor. Milioanele de petrecareti au iesit deja pe strazi, chefurile tinindu-se lant pina dupa miezul noptii. Inaugurat vineri seara, Carnavalul va debuta astazi cu obisnuita-i exuberanta si senzualitate, ceremonia de final urmind sa aiba loc marti, ziua in care se sarbatoreste Mardi Gras.

Prezervativul obligatoriu

Ceremoniile au debutat cu inminarea simbolica a cheilor orasului Regelui Momo, care instaureaza, pentru cinci zile, domnia exuberantei si a placerii. Anul acesta, Regele Momo a decretat prezervativul drept "costumatie" oficiala a carnavalului. "Toata lumea trebuie sa poarte un prezervativ, este costumul oficial de carnaval in timpul domniei mele", a declarat Marcelo Reis, ales anul acesta sa-l intruchipeze pe bonomul Rege Momo. Ministerul brazilian al Sanatatii a anuntat ca va distribui gratuit peste 11,5 milioane de prezervative in timpul celor cinci zile de carnaval, pe intreg cuprinsul tarii. Sloganul campaniei este: "Imbraca-te. Poarta intotdeauna prezervativ", iar in spoturile publicitare televizate apare o cintareata foarte populara in Brazilia, care cinta o piesa intitulata "Cu ce esti imbracat?".
Desi punctul de maxima intensitate al festivalului este Parada scolilor de samba, care se desfasoara pe Sambodrom incepind de duminica, distractia nu se limiteaza la o zona anume, revarsindu-se pe strazi, in cluburi, pe plajele fierbinti Copacabana, Ipanema sau Leblon. In fiecare an, principalele bulevarde sint inchise traficului din cauza grupurilor masive de petrecareti care invadeaza orasul.

Sponsorizari din umbra

De la an la an, defilarile sint din ce in ce mai extravagante, iar concurenta tot mai acerba, motiv pentru care scolile accepta sa fie sponsorizate si de companii private, care adesea isi impun punctul de vedere in alegerea temei sau a modului de desfasurare a defilarii. De asemenea, scolile sint sustinute financiar si de marii "baroni" ai loteriilor ilegale. Scoala Mocidade Independente, care va deschide defilarile pe Sambodrom, este sponsorizata de compania italiana de telecomunicatii TIM, de unde si faptul ca tema aleasa este arta italiana, Carnavalul de la Venetia, bucataria si moda italiana. In schimb, Mocidade Independente are avantajul de a fi sponsorizata si de familia Andrade, cunoscuta pentru faptul ca a adunat o avere fabuloasa de pe urma loteriilor ilegale.

Istoria carnavalului

Desi originile carnavalului ramin obscure, cei mai multi istorici sint de acord ca festivitatile au la origine ritualuri pagine din Egiptul Antic inchinate zeului Osiris. Manifestari similare aveau loc in Grecia Antica si in Imperiul Roman. In prezent, carnavalul se desfasoara chiar inaintea Postului Pastelui, fiind astfel o ultima rabufnire a energiilor inainte de perioada de reculegere. Parada scolilor de samba a debutat la inceputul anilor '30, urmind ca in 1984 sa i se construiasca un sediu special in centrul orasului, prevazut cu tribune pentru spectatori, asa-numitul Sambodrom. O scoala samba nu este propriu-zis o scoala, adica o institutie de invatamint, ci o comunitate din acelasi cartier care se intilneste frecvent pentru repetitii si seri de samba.

Secretele unei defilari reusite

Spre deosebire de carnavalul de pe strazi, la care participarea este gratuita, pentru Parada scolilor de samba, turistii trebuie sa scoata bani frumosi din buzunar, dar investitia merita. Cele 14 scoli se dezlantuie pe Sambodrom, intr-un maraton al rezistentei fizice, de la ora 9.00 seara pina in zorii zilei urmatoare. Primele sapte scoli defileaza pe Sambodrom duminica, iar celelalte, luni. Fiecare scoala isi alege in fiecare an o tema in functie de care sint realizate costumele, dansurile si carele alegorice, avind la dispozitie intre 60 si 75 de minute pentru a se desfasura pe Sambodrom sub privirile spectatorilor si ale membrilor juriului. Fiecare scoala de samba are dreptul de a defila cu sase pina la opt care alegorice si de a aduce pe Sambodrom pina la 5.000 de dansatori, dispusi in "aripi". In fruntea acestora se afla "porta-bandeira", o frumoasa dansatoare aleasa sa duca steagul scolii de samba, care are si un insotitor, "mestre-sala", a carui sarcina este de a atrage prin dans atentia tuturor asupra tinerei. Cei doi joaca un rol foarte important in competitie, prestatia lor atirnind greu in punctarea scolii. "Abre-Alas" este prima "aripa" a scolii de samba, care are maximum 15 dansatori. Acestia prezinta scoala si au rolul de a deschide defilarea tematica, importanta lor fiind deosebita.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.