Macedonenii si-au dat ieri testul de maturitate democratica in vederea integrarii in Uniunea Europeana, in cadrul alegerilor legislative.

Circa 1,7 milioane de alegatori au fost chemati la urne pentru a-i alege pe cei 120 de membri ai parlamentului unicameral de la Skopje din 2.700 de candidati propusi de 33 de partide si coalitii.

De la obtinerea independentei in 1991, alegerile din aceasta republica din fosta Iugoslavie au fost intotdeauna marcate de nereguli. UE, NATO, SUA si OSCE au avertizat in repetate randuri ca situatia risca sa aiba consecinte negative asupra proiectelor Skopje de integrare euroatlantica. Macedonia spera sa adere la NATO in 2008 si la UE in 2012.

Cu o seara inainte de alegeri, presedintele macedonean, Branko Crvenkovski, a cerut concetatenilor sai sa asigure un scrutin "corect si liber". Vlado Buckovski, primul ministru de centru-dreapta si liderul Uniunii Social-Democrate (SDSM), spera sa obtina un nou mandat, dar proastele rezultate din domeniul economiei au facut ca SDSM sa fie devansata in sondaje de principalul partid de opozitie, VMRO-DPME, de tendinta nationalista, condus de fostul ministru de finante Nikola Gruevski.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.