"Ce mai faceti, domnule presedinte?", l-a intrebat un jurnalist, la conferinta de presa organizata dupa ce s-a intors din vizita-surpriza in Irak. La inceputul anului, cand a primit-o pe Angela Merkel la Casa Alba, a glumit cu unul dintre consilierii sai: "Nu am auzit ce ai spus, cred ca imbatranesc". In Kansas, dupa o plimbare cu bicicleta, le-a spus apropiatilor: "Ma cam dor genunchii, probabil ca e de la varsta". De altfel, George W. Bush face parte din generatia anilor 70, asa-numita generatie baby-boomers.

Anul acesta mai implinesc 60 de ani Bill Clinton, Donald Trump, Cher, Sylvester Stallone. Karl Pillemer, profesor la Universitatea Cornell, are o teorie aparte despre "gandirea" lui Bush, care pare a fi rezultatul conceptiei unei generatii intregi. Boomer-ii au adus in atentia Americii drepturile civile, dar au introdus ceea ce specialistul numeste "noul narcisism". Adica o nostalgie permanenta a perioadei tineretii si refuzul de a accepta intelepciunea batranetii. "Pentru multi din generatia presedintelui, a implini 60 de ani este un adevarat soc", explica profesorul Pillemer motivul pentru care Bush nu vrea sa ignore faptul ca imbatraneste.

De altfel, nu numai varsta ii da batai de cap presedintelui. Sondajele nu-l ajuta deloc sa-si mai imbunatateasca tonusul. Potrivit ultimul sondaj publicat de "Time", cota de popularitate a presedintelui american George W. Bush este in continuare scazuta, doar 35% din cetatenii americani declarand ca sunt multumiti de activitatea acestuia. Potrivit sondajului, popularitatea presedintelui american a scazut cu doua procente comparativ cu luna martie si cu 18 procente fata de inceputul anului 2003.

Nici imaginea americanilor in lume nu e mai buna. Ieri, "Daily Telegraph" a publicat un alt sondaj care demonstreaza ca britanicii, aliati fideli ai Washingtonului, si-au mai schimbat parerea despre democratia americana. 77% din persoanele chestionate nu considera SUA ca un "simbol de speranta pentru lume". Intrebati in legatura cu presedintele Bush, doar 16% din britanici au estimat ca este un "mare lider", in timp ce 77% il considera ca fiind un lider "nu prea bun" sau "deloc bun".