"Pentru prima data, statele europene s-au angajat sa tranzactioneze intre ele echipamente de aparare daca oferta este cea mai buna din cele disponibile, ceea ce va inlocui semnarea automata a unui contract cu un furnizor national", a declarat Inaltul reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana.

Ministrii Apararii din statele membre UE au aprobat intrarea in vigoare a Codului de conduita in noiembrie 2005.

Potrivit Mediafax, piata europeana a echipamentelor de aparare va fi deschisa pentru toate tarile membre EDA care au adoptat Codul de conduita, exceptie facand numai Danemarca, Spania si Ungaria.

Incepand din data de 1 iulie, ofertele de echipamente militare vor fi disponibile pe pagina de Internet a EDA. Directorul agentiei, britanicul Nick Witney, a declarat, vineri, ca suma totala a ofertelor va fi, in primele zile, de cel putin 100 de milioane de euro. Piata europeana a echipamentelor de aparare este estimata la 30 de miliarde de euro pe an. In prezent, aceasta nu este reglementata de principiile liberei concurente care sunt in vigoare in UE.

Codul de conduita prevede, de asemenea, infiintarea unui sistem de inspectii sub egida EDA, insa agentia nu va avea competenta de a constrange statele membre sa aplice Codul. Echipamentele nucleare, chimice si bacteriologice sunt excluse din acest Cod de conduita.