Codul de conduita european, care va permite deschiderea pietei echipamentelor de aparare, a intrat in vigoare, sambata, in 22 din cele 25 de state membre ale UE, a anuntat Agentia Europeana pentru Aparare (EDA), citata de AFP.

"Pentru prima data, statele europene s-au angajat sa tranzactioneze intre ele echipamente de aparare daca oferta este cea mai buna din cele disponibile, ceea ce va inlocui semnarea automata a unui contract cu un furnizor national", a declarat Inaltul reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana.

Ministrii Apararii din statele membre UE au aprobat intrarea in vigoare a Codului de conduita in noiembrie 2005.

Potrivit Mediafax, piata europeana a echipamentelor de aparare va fi deschisa pentru toate tarile membre EDA care au adoptat Codul de conduita, exceptie facand numai Danemarca, Spania si Ungaria.

Incepand din data de 1 iulie, ofertele de echipamente militare vor fi disponibile pe pagina de Internet a EDA. Directorul agentiei, britanicul Nick Witney, a declarat, vineri, ca suma totala a ofertelor va fi, in primele zile, de cel putin 100 de milioane de euro. Piata europeana a echipamentelor de aparare este estimata la 30 de miliarde de euro pe an. In prezent, aceasta nu este reglementata de principiile liberei concurente care sunt in vigoare in UE.

Codul de conduita prevede, de asemenea, infiintarea unui sistem de inspectii sub egida EDA, insa agentia nu va avea competenta de a constrange statele membre sa aplice Codul. Echipamentele nucleare, chimice si bacteriologice sunt excluse din acest Cod de conduita.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.