Premierul israelian Ehud Olmert a ordonat ieri armatei sa actioneze ‘’cu toata forta’’ pentru a-l gasi pe soldatul capturat in urma cu o saptamana.

‘’Am dat ordin armatei si fortelor de securitate sa actioneze cu toata forta pentru urmarirea teroristilor, ideologilor lor si a celor care le ofera protectie’’, a declarat Olmert la deschiderea reuniunii cabinetului sau.
‘’Vom face totul, am spus totul, pentru a-l elibera pe soldat... Repet: nimeni nu va scapa’’, a insistat premierul. "Sunt zile grele pentru Israel, insa nu avem nici o intentie sa cedam santajului. Toata lumea intelege ca daca cedam terorismului astazi, inseamna sa incurajam viitoare actiuni teroriste’’, a mai spus el. Israelul a amenintat in repetate randuri in ultimele zile ca va lua masuri impotriva responsabililor Hamas, in special a premierului Ismail Haniyeh, considerati responsabili pentru capturarea caporalului israelian Gilad Shalit, in varsta de 19 ani, la 25 iunie, de activisti palestinieni.

Israelul a bombardat biroul premierului palestinian

Un elicopter militar israelian a lansat o racheta ieri noapte asupra biroului premierului palestinian, Ismail Haniyeh, din orasul Gaza. Acesta nu se afla insa in cladire, in momentul atacului. Premierul palestinian a calificat acest raid ca fiind "o lovitura impotriva unui simbol palestinian". El a cerut "comunitatii internationale si Ligii Arabe sa isi asume responsabilitatile pe care le care au fata de poporul nostru si sa intervina pentru a stopa aceasta agresiune". Armata israeliana a primit ordinul sa actioneze cu toata forta pentru gasirea caporalului Gilad Shalit, rapit duminica trecuta de militantii palestinieni in Fisia Gaza. Directiva a venit de la premierul Ehud Olmert, dupa ce anterior ministrul de Interne declarase ca Israelul va continua sa loveasca Hamas pana cand Shalit va fi eliberat.

O purtatoare de cuvant a armatei israeliene a confirmat raidul asupra biroului premierului palestinian si a declarat ca "intr-adevar a avut loc un atac aerian asupra biroului lui Ismail Haniyeh (…). Armata israeliana face Autoritatea Palestiniana si Hamas responsabile de rapirea soldatului si de soarta pe care acesta o are acum". Ea a subliniat faptul ca " armata israeliana va continua sa utilizeze toate modalitatile pe care le are la dispozitie impotriva infrastructurilor teroriste palestiniene in Fasia Gaza, pentru a permite reintoarcerea neconditionata a soldatului".

Un inalt responsabil al presedintiei palestiniene, aflat sub anonimat a declarat sambata ca "viata" lui Ismail Haniyeh este "in pericol", in cazul in care soldatul israelian nu este eliberat. Deputatul Al Fatah, Mohammed Dahlane a declarat ca "noi consideram ca amenintarile la adresa lui Ismail Hanyieh sunt serioase". Armata israeliana sustine ca biroul premierului palestinian era folosit de teroristi pentru planuirea atacurilor. Mii de palestinieni s-au adunat in fata a ceea ce a mai ramas din cladire pentru a protesta fata de raidul israelian. In acelasi timp, un membru al aripii armate a organizatiei radicale Hamas a fost ucis, iar un al doilea ranit, intr-un alt raid israelian lansat asupra unei cladiri apartinand fortelor speciale palestiniene din apropiere de tabara de refigiati de la Jabaliya, localitate situata in nordul Fasiei Gaza. Biroul premierului a fost cuprins imediat de flacari, dar incendiul a fost stins in scurt timp de pompieri. Atacul asupra acestei cladiri nu s-a soldat cu victime.

Intr-un atac separat, a fost lovita o scoala din orasul Gaza, fondata de fostul lider spiritual Hamas, Ahmed Yassin. Un purtator de cuvant al armatei israeliene a confirmat atacul asupra resedintei lui Haniyeh. Israelul a declansat, la inceputul saptamanii, operatiunea "Ploaia de vara", dupa rapirea caporalului Gilad Shalit de catre militantii palestinieni. Negocierile dintre Israel si Guvernul palestinian pentru eliberarea soldatului au esuat. Israelul a amenintat ca, in cazul in care Gilad Shalit, caporalul israelian rapit duminica trecuta, nu va fi eliberat, urmatoarea tinta va fi chiar Ismail Haniyeh. Potrivit serviciilor israeliene de informatii, soldatul in varsta de 19 ani este detinut in orasul Khan Yunis, din sudul Fasiei Gaza. Emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Alvero de Soto, venit in regiune pentru a media conflictul, urmeaza sa il intalneasca astazi, in Gaza, pe presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Impas in negocierile pentru eliberarea soldatului rapit
Aflat sambata in Gaza, presedintele palestinian, Mahmoud Abbas a asigurat ca vor fi depuse toate eforturile, pentru a obtine, prin negociere, eliberarea soldatului israelian si si-a exprimat speranta ca se va ajunge la o solutie "acceptabila pentru toate partile". Cu toate acestea, inalti responsabili palestinieni au afirmt ca negocierile sunt "blocate" si asta deoarece "Israelul nu doreste eliberarea nici unui prizonier", in ciuda revendicarilor sustinute de gruparile responsabile de rapirea soldatului. Situatia ramane tensionata, in asteptarea rezultatului negocierilor, in vreme ce de la Washington vin primele reactii mai constistente. Presedintele Bush considera eliberarea lui Gilad Shalit elementul-cheie pentru solutionarea crizei. Siria este insa facuta responsabila de SUA pentru situatia grava din zona. Intre timp, soldatii israelieni raman pe pozitii in Gaza. Gilad Shalit, soldatul israelian capturat duminica in timpul unui atac palestinian, este ranit. Anuntul a fost facut de un ministru palestinian, care a spus ca Shalit a fost consultat de un medic.

Caporalul in varsta de 19 ani are trei rani de la gloantel, a declarat oficialul palestinian. El nu a dat mai multe detalii in legatura cu situatia soldatului rapit. Televiziunea publica israeliana a relatat ca Gilad Shalit este in viata si a primit vizita unui medic palestinian care i-a ingrijit ranile. Totusi, locul unde soldatul este detinut in Fasia Gaza nu este cunoscut.

Palestinienii cer eliberarea a o mie de prizonieri

Militantii palestinieni au emis o noua revendicare. Ei au cerut autoritatilor de la Tel Aviv eliberarea imediata a o mie de palestinieni luati prizonieri de armata israeliana in cursul operatiunii "Ploaie de vara", printre care se afla si membri ai Guvernului palestinian. Intre timp, in orasul Nablus din Cisiordania au avut loc mai multe schimburi de focuri intre militarii israelieni si militantii palestinieni. In Gaza, avioanele israeliene au lansat mai multe rachete asupra unui automobil suspect. Trei grupari radicale palestiniene au cerut, printr-un comunicat, numit "Declaratia militara numarul doi", eliberarea imediata a o mie de "palestinieni, arabi, musulani si de toate nationalitatile" luati prizonieri de armata israeliana, dar fara ca acest lucru sa insemne eliberarea, in schimb, a caporalului israelian.

Guvernul de la Tel Aviv a respins, inca o data, orice negociere cu rapitorii. Purtatorul de cuvant al ministerului Afacerilor Externe israelian, Mark Regev a declarat ca premierul "Ehud Olmert a fot clar in privinta acestui lucru. Nu vor avea loc negocieri cu rapitorii". Cu putin inainte de remiterea documentului, Brigazile Martirilor al-Aqsa, aripa militara a organizatiei Fatah, subordonata presedintelui Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas a revendicat rapirea unui al doilea militar israelian. Informatia a fost dezmintita insa, de un purtator de cuvant al politiei israeliene.

Dupa cercetarea acestui caz de catre politie s-a stabilit ca militarul este sanatos si in siguranta si ca se afla in vacanta in strainatate, a afirmat purtatorul de cuvant. Mai multe confruntari izolate au avut loc ieri noapte in teritoriile palestiniene. Intr-un cimitir din orasul Nablus din Cisiordania au avut loc mai multe schimburi de focuri intre armata israeliana si militantii palestinieni, soldate cu moartea a doi palestinieni. Avioanele israeliene au lansat mai multe rachete asupra unui automobil suspect in Gaza, ranind usor trei membri ai Jihadului Islamic. Actiunea armatei israeliene a avut loc in contextul incetarii temporare a focului, din ordinul premierului Ehud Olmert, pentru o noua runda de negocieri vizand eliberarea caporalului Gilad Shalit. Tratativele vor fi mediate de Egipt.

Ministrul israelian de Interne avertizeaza ca Israelul va continua ‘’sa loveasca’’ Hamas

Israelul va continua sa loveasca Hamas pana cand soldatul rapit in urma cu o saptamana va fi eliberat iar tirurile de rachete palestiniene lansate impotriva teritoriului palestinian vor inceta, a declarat ieri ministrul israelian de Interne, Roni Bar-On. "Am lovit Hamas si vom continua sa lovim toate institutiile legate de Hamas’’, a afirmat Bar-On la postul de radio public, la cateva ore dupa raidul aerian israelian impotriva biroului premierului palestinian, Ismail Haniyeh, in Gaza.

Stocurile alimentare se epuizeaza in Gaza, potrivit ONU

Agentia Natiunilor Unite pentru refugiatii palestinieni (Unrwa) s-a alarmat, sambata, asupra unui risc de grava penurie alimentara in Fasia Gaza, aflata deja intr-o grava penurie de combustibil, dupa blocada teritoriilor in urma unei ofensive israeliene. "La Unrwa noi nu mai dispunem de stocuri decat pentru doua saptamani. Fara indoiala ca, in aceste conditii, ne indreptam spre grave dificultati de aprovizionare si drumurile raman inchise’’, a declarat resposabilul Unrwa in Fasia Gaza, John Ging. El a subliniat ca intreruperile de electricitate din cauza distrugerilor de statii electrice au provocat deja o crestere a consumului de combustibil, pentru alimentarea generatoarelor private, cu riscul unei penurii.

Coordonatorul ajutoarelor de urgenta ale ONU, Jan Egeland, a lansat, la randul sau, joi, un apel la oprirea ‘’escaladarii’’ ostilitatilor in Gaza, unde ‘’cei care pierd cel mai mult sunt civilii de ambele parti’’, avertizand ca in caz contrar, se merge ‘’spre prapastie’’.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.