Ayaan Hirsi Ali a provocat caderea actualului guvern, deoarece deciziile ministrului Imigrarii care au vizat-o au spart coalitia politica de la putere.

Premierul olandez Jan Peter Balkenende a depus ieri in fata reginei Beatrix demisiile cabinetului sau. Criza politica a fost generata de scandalul din mai, legat de posibilitatea ridicarii cetateniei pentru Ayaan Hirsi Ali, cea mai populara parlamentara olandeza de origine somaleza. Ministrul Imigratiei decisese sa-i ridice cetatenia deoarece Hirsi Ali mintise in legatura cu datele din dosarul ei de emigrare. In urma disputelor in jurul parlamentarei liberale VVD, coalitia guvernamentala s-a prabusit din cauza iesirii de la guvernare a unuia dintre cele trei partide componente si a pierderii majoritatii in parlament.

Radiografia conflictului

Pentru decizia respectiva este acuzata intransigenta Rita Verdonk, ministrul Imigrarii, care a decis initial revenirea asupra acordarii cetateniei olandeze somalezei in mai anul acesta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.