Hamas si Fatah au acceptat sa semneze documentul care recunoaste implicit existenta Israelului, dupa ce tensiunile pe acest subiect au adus teritoriile palestiniene in pragul haosului.

Factiunile rivale Hamas si Fatah din Palestina au cazut ieri de acord in mod oficial sa semneze planul propus de prizonierii politici palestinieni din Israel. "Toate grupurile politice sint pregatite pentru o incetare a focului recunoscuta de ambele parti", a declarat Salah Zeidan, unul dintre negociatorii proiectului. "Am cazut de acord cu toate punctele elaborate in proiectul prizonierilor", a declarat purtatorul de cuvint Hamas, Sami Abu Zuhr, citat de BBC.

Coordonatorul pentru dialog national, Ibrahim Abu Najah, a adaugat: "Avem un acord asupra documentului". Acesta urmeaza sa fie semnat zilele urmatoare. Proiectul prizonierilor prevede solutia unui stat palestinian alaturi de un stat israelian, dar in granitele de la 1967. Statul israelian ar trebui deci sa renunte la Ierusalimul de Est, pe linga Cisiordania si Fisia Gaza.

Plan de la "racoare"

Planul, care a fost conceput de prizonierii de marca aflati in "custodia" Israelului, are ca tinta redresarea situatiei economice catastrofale din teritoriile palestiniene, situatie generata intr-o foarte mare masura de pozitia Hamas asupra Israelului, prin refuzul recunoasterii legitimitatii autoritatilor de la Tel Aviv. Unul dintre punctele "tari" ale platformei-program a Hamas era stergerea Israelului de pe harta. Acest fapt a determinat puterile occidentale sa impuna sanctiuni drastice dupa ce Hamas a cistigat alegerile in ianuarie 2006, aruncind teritoriile palestiniene intr-un haos economic si financiar.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.