Trei grupari palestiniene, inclusiv factiunea armata a gruparii Hamas, au pus conditii pentru oferirea de informatii referitoare la un soldat israelian rapit de militantii palestinieni.

Cele trei grupari au cerut eliberarea tuturor femeilor si copiilor din inchisorile israeliene.

Armata israeliana pregateste o ofensiva impotriva militantilor din Gaza iar un membru al guvernului israelian a avertizat ca palestinienii nu mai au mult timp la dispozitie.

Premierul Israelului, Ehud Olmert, a anuntat anterior ca armata israeliana e pregatita sa ii atace pe militantii palestinieni din Gaza, in replica fata de rapirea soldatului israelian.

Intre timp, presedintele palestinian Mahmoud Abbas si premierul guvernului Hamas, Ismail Haniya, au avut discutii in Gaza.

Cabinetul condus de Ehud Olmert a avertizat ca - in cazul in care militarul va avea de suferit - va considera ca raspunderea apartine guvernului palestinian, dominat de miscarea Hamas.

Rapirea

Potrivit armatei israeliene, militarul a fost rapit duminica dimineata.

Incidentul s-a petrecut la Kerem Shalom, un punct de granita dintre Israel si Gaza.

Presedintele Abbas si premierul Haniya
Se relateaza ca militantii ar fi sapat un tunel de unde ar fi lansat un atac cu grenade asupra unui post militar israelian. Doi soldati israelieni, ambii in varsta de 20 de ani, au murit in atac. Al treilea, Gilad Shalit, in varsta de 19 ani, a fost, se crede, rapit.

Nici un militar israelian nu a fost prins de militanti palestinieni din 1994 pana in prezent.

Liderii politici ai Hamas au declarat ca nu stiu nimic despre cele intamplate si au cerut ca soldatul sa fie eliberat si, cat timp e in captitiviate, sa fie tratat omeneste.

Presedinele Abbas a cerut Hamas sa faca eforturi in vederea eliberarii soldatului, adaugand ca retinerea lui pune in pericol interesele nationale palestiniene.

Mai multe state incearca sa detensioneze situatia.

O echipa din Egipt negociaza eliberarea tanarului. Iordania a avertizat partea palestiniana ca escaladarea situatiei va atrage o reactie negativa din partea comunitatii internationale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.