Iranul va utiliza doar in ‘’ultima instanta’’ arma petrolului, pentru a-si apara propriile interese, a declarat luni purtatorul de cuvant al Guvernului de la Teheran Gholam Hossein Elham, in cadrul unei conferinte de presa.

Iranul dispune de ‘’mijloace diplomatice pentru a dialoga’’ si nu va recurge la arma petrolului decat in ‘’ultima instanta’’, a subliniat oficialul iranian, apreciind ca, in actualul context, ‘’abordarea acestei probleme este inutila’’.

Duminica, ministrul petrolului iranian Kazem Vaziri-Hamaneh a avertizat ca tara sa va recurge la arma petrolului doar in cazul ‘’ii vor fi atacate propriile interese’’. Comunitatea internationala exercita asupra Iranului presiuni, pentru a-l determina sa accepte oferta marilor puteri (China, Franta, Germania, Marea Britanie, Rusia, SUA), in schimbul suspendarii programului de imbogatire a uraniului iranian. Occidentul nu a ascuns faptul ca respingerea ofertei de catre Teheran ar deschide calea eventualelor sanctiuni impuse de Consiliului de Securitate al ONU Iranului.

Exista ‘’conditii bune pentru identificarea unei solutii diplomatice’’ la criza iraniana, a continuat Gholam Hossein Elham. Conducerea de la Teheran a respins in principiu conditia de oprire a programului sau atomic, impusa de marile puteri inaintea inceperii negocierilor privind dosarul nuclear iranian. Iranul este cel de-al patrulea producator de titei la nivel mondial si al doilea in cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.