Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, vrea sa atenueze, cu orice chip efectele aderarii iminente a Romaniei la UE, asupra tarii sale.

In acest scop Voronin s-a deplasat spre sfarsitul saptamanii trecute la Bruxelles, unde a tinut sa isi exprime temerile si asteptarile fata de un astfel de pas in fata reprezentantilor UE, informeaza cotidianul La Libre Belgique.

''Relatia noastra cu UE nu beneficiaza de un statut clar'', s-a plans Voronin intr-un interviu acordat catorva jurnalisti europeni inaintea intrevederii cu demnitarii UE.

''Moldova nu este o tara europeana numai prin pozitia geografica, ci si prin capacitatile sale, care o pot ajuta sa adere la UE'', a subliniat presedintele. Integrarea Romaniei va avea un impact imediat asupra Moldovei, dat fiind ca granita comuna va deveni mult mai ermetica. In acest sens, Voronin incearca pe ultima suta de metri sa salveze situatia in care se afla tara sa, prin desfiintarea regimului de vize pentru europeni.

''La 1 ianuarie vom suprima vizele pentru cetatenii UE'', a declarat acesta.

In schimbul acestui gest insa, Voronin spera sa obtina, pe langa relaxarea regimului vizelor cu UE si prelungirea acordurilor bilaterale de liber-schimb.
Mai mult, Voronin vrea o dezvoltare rapida a comertului cu UE, care sa debuteze cu exportul de vinuri moldovenesti care recent au pierdut cea mai mare piata: Rusia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.