Ministrul de finante al Poloniei, Zyta Gilowska, a fost demisa pe fondul acuzatiilor ca a ascuns faptul ca ar fi colaborat cu serviciile secrete pe vremea regimului comunist.

Premierul Poloniei i-a acceptat demisia in urma deschiderii unei actiuni in instanta impotriva ei.
In Polonia, cei care au colaborat cu serviciile secrete pot ocupa functii publice dar a ascunde acest fapt e considerat infractiune. +Zyta Gilowska a negat acuzatiile, afirmand ca e victima unui santaj.

Premierul Kazimierz Marcinkiewicz a declarat la o conferinta de presa ca i-a cerut ministrului de finante sa demisioneze.
"Principiile guvernului nostru impun demisia doamnei ministru", a declarat premierul Poloniei.

Succesorul

Primul ministru l-a numit in functia de ministru de finante pe consilierul sau economic, Pawel Wojciechowski, in varsta de 46 de ani.

In urma unor relatari de presa, procuratura a declarat ca exista dovezi conform carora Zyta Gilowska a dat informatii false in declaratia pe care a facut-o in 2001, in care a spus ca nu a colaborat cu serviciile secrete in timpul regimului comunist.

Pe pietele financiare, Zyta Gilowska era vazuta de multi ca fiind un garant al responsabilitatii fiscale in noua coalitie conservatoare care guverneaza Polonia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.