Comisia Europeana le va cere astazi producatorii europeni de vin sa-si reduca productia si sa distruga aproape o optime din vii.

Comisia urmeaza sa sugereze si metode de a face fata competitiei din partea vinurilor de peste ocean.
Europenii beau mai putin vin la ora actuala - partial pentru ca vor sa-si reduca consumul si partial pentru ca prefera alte bauturi, precum berea.

Iar cei care inca beau mult vin - precum britanicii si irlandezii - prefera vinurile din Australia si din America - de nord si de sud. Ca urmare industria viticola europeana trece printr-o criza profunda.

Doar anul acesta Comisia Europeana a acceptat ca Franta si Italia sa transforme 560 de milioane de litri de vin nevanduti in alcool industrial. Spania si Portugalia asteapta o decizie in acelasi sens.

Aceasta asa numita 'distilare de criza' costa Uniunea Europeana in jur de o jumatate de miliard de dolari anual. Dar Comisia Europeana spera ca in cinci ani sa puna capat acestui fenomen.

Solutiile pe care le propune sunt radicale si nu vor fi pe placul multor producatori de vin.
In primul rand cere distrugerea unei optimi din viile europene si folosirea terenului in alte scopuri.
In plus, vrea relaxarea regulilor privind substantele ce pot fi folosite pentru producerea vinului si cele privind etichetarea.

Comisia crede ca astfel vinul va fi mai bun si se va vinde mai bine. Dar multi din Franta si din alte parti vor privi propunerile ca pe un atac asupra traditiilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.