Presedintele Bush a impus sanctiuni financiare la adresa presedintelui Republicii Belarus, Alexander Lukasenko, ca raspuns la ceea ce Occidentul considera a fi fost un scrutin prezidential fraudulos. Considerati de Casa Alba drept obstacole in calea democratiei, presedintele american George W. Bush a impus luni inghetarea bunurilor oficialilor de la Minsk.

10 nume se afla deocamdata pe lista persoanelor din Belarus ale caror bunuri din Statele Unite urmeaza sa fie blocate si cu care cetatenii americani nu pot incheia afaceri. Alaturi de liderul Lukasenko se afla directorul adjunct al administratiei prezidentiale, consilierul prezidential pentru securitate nationala, ministrul Justitiei, ministrul de Interne, comandantul trupelor speciale din cadrul ministerului de Interne, presedintele KGB din Belarus, seful Comisiei electorale centrale si directorul radioteleviziunii de stat. In scrisoarea adresata Congresului pentru a anunta aceste sanctiuni, George W. Bush a declarat ca "pur si simplu nu este loc intr-o Europa libera pentru un regim ca cel de la Minsk".

Casa Alba a facut publice sanctiunile, la adresa lui Lukasenko, in ajunul plecarii presedintelui american la summit-ul de la Viena, unde Bush va analiza, impreuna cu liderii Uniunii Europene, criza nucleara iraniana si situatia politica din Belarus. Luna trecuta, forul comunitar european a intarit sanctiunile fata de regimul de la Minsk, prin inghetarea bunurilor presedintelui si a altor 35 de demnitari.

Prin ordinul presedintelui american, companiilor americane li se interzice sa mai faca afaceri cu Belarusul. Presedintelui Alexander Lukasenko i se interzisese inca de luna trecuta sa mai intre in Statele Unite. Acum i se interzice sa mai aiba posesiuni in Statele Unite, sau sa mai faca afaceri cu aceasta tara. Sanctiunile impuse de George W. Bush sunt parte a unui raspuns coordonat cu Uniunea Europeana in urma victoriei presedintelui Lukasenko in alegerile prezidentiale din luna martie - pe care guvernele Occidentale le considera frauduloase.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, a precizat ca alte motive pentru impunerea restrictiilor financiare sunt: reprimarea demonstratiilor post-electorale din Minsk si ramanerea in detentie a liderilor opozitiei, inclusiv a unui fost candidat prezidential - Alexander Kozulin. In cadrul unui discurs tinut luni, presedintele Bush s-a referit la Belarus spunand ca Statele Unite ii sprijina pe reformatorii care - a spus el - incearca sa puna capat ultimei dictaturi din Europa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.