Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Kofi Annan, a deschis ieri la Geneva prima sesiune a Consiliului pentru drepturilor omului, organism de prim rang al Natiunilor Unite in materie de promovare si respectare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Kofi Annan a declarat in deschidere ca "o noua era a inceput pentru actiunea ONU in domeniul drepturilor omului" si a cerut celor 47 de tari membre ale acestei noi instante sa nu insele asteptarile, avertizand ca este necesar ca lucrarile Consiliului sa se detaseze net de cele ale fostei Comisii pentru drepturile omului, dizolvata in luna martie a.c. dupa 60 de ani de existenta. "Nu permiteti niciodata Consiliului pentru Drepturile omului sa se implice in dispute politice sau sa recurga la manevre murdare", a cerut el participantilor la reuniune. In opinia sa, noul Consiliu reprezinta "o mare sansa" pentru organismul international de a-si intari lupta pentru apararea drepturilor omului.

"Toti membrii Consiliului sunt constienti de sperantele care au fost create si sunt hotarati sa nu insele asteptarile", a adaugat el.

La randul sau, presedintele Adunarii generale a ONU, Jan Eliasson, a reamintit lunile de negocieri care, sub conducerea sa, au condus la crearea Consiliului la data de 15 martie la New York. El a estimat ca acest Consiliu ofera "o ocazie unica pentru un nou inceput" si a recomandat membrilor sai sa fie vigilenti pentru a nu repeta "actiunile negative din trecut". In opinia sa, "primul an de activitate al Consiliului va fi crucial" pentru credibilitatea sa. Aceasta prima sesiune a Consiliului pentru drepturile omului este prevazuta sa se desfasoare pana la data de 30 iunie si in cadrul sau se vor pune la punct metodele de lucru ale noului organism. Pana joi, o suta de ministri si ministri adjuncti urmeaza sa ia cuvantul in fata noii instante, intre care si ministrul francez al Afacerilor Externe, Philippe Douste-Blazy.

SUA au decis sa nu participe la Consiliu, cel putin in primul sau an de existenta, Washingtonul sustinand crearea unui organism mai robust pentru a denunta incalcarile drepturilor omului. Din partea Romaniei, la reuniunea la nivel inalt de la Geneva care marcheaza debutul primei sesiuni a Consiliului drepturilor omului, participa ministrul Afacerilor Externe Mihai-Razvan Ungureanu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.