Rezultatul referendumului privind autonomia sporita a regiunii spaniole Catalonia dezbina politicienii de la Madrid.

Trei sferturi dintre cei care au luat parte la plebiscit s-au pronuntat in favoarea planului, spre satisfactia premierului Spaniei, Jose Luis Zapatero.

"Poporul a vorbit, iar vointa catalanilor e limpede", a spus domnul Zapatero, in opinia caruia rezultatul referendumului va face bine regiunii autonome si Spaniei deopotriva.
Liderul opozitiei conservatoare, Mariano Rajoy, a observat insa ca doar jumatate dintre cetatenii cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Dezmembrarea Spaniei?

Nivelul absenteismului ar arata, sustine politicianul spaniol, ca planul Guvernului socialist nu se bucura de sprijinul majoritatii locuitorilor din Catalonia.
Opozitia sustine ca votul de ieri ar putea duce la dezmembrarea Spaniei.

Potrivit planului supus consultarii populare, Guvernul regional va avea un control mai mare asupra sumelor obtinute din taxe si impozite, asupra sistemului judecatoresc si asupra altor aspecte ale vietii publice, de la transport la permisele de munca pentru imigranti.
Votul este definitiv si are valoare juridica, iar ultima etapa va fi ratificarea in Parlamentul de la Madrid.

Posibil precedent

Catalonia are o lunga traditie de autonomie, intrerupta dupa razboi, cand dictatorul Franco a interzis utilizarea limbii catalane si a altor limbi minoritare precum basca, inchizand in plus parlamentul regional catalan timp de aproape 40 de ani.

Dupa moartea lui Franco, regiunile au obtinut un grad ridicat de autonomie.

Odata cu adoptarea noii carte a Cataloniei, de masurile prevazute de ea se vor putea bucura, tehnic vorbind, toate celelalte regiuni ale Spaniei.

Se crede ca disponibilitatea de care a dat dovada guvernul premierului Zapatero in privinta Cataloniei poate explica si anuntul incetarii permanente a focului de catre gruparea separatista basca ETA.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.